Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

З нім. Різдвяна премія – це різновид фінансової премії від роботодавця. Яка виплачується в конкретній ситуації та є доповненням до Вашої фіксованої місячної зарплати. Фінансова премія, як, наприклад, відпускні чи ювілейні премії, належить до так званого – заохочення. Різдвяну премію також часто називають тринадцятою заробітною платою. Які на які моменти слід зважати?

Різдвяна премія також підлягає оподаткуванню

Різдвяна премія вважається оподатковуваною заробітною платою за роботу. Оскільки вона не виплачується на регулярній основі, в такому випадку оподатковується як «додатковий заробіток». У свою чергу, з точки зору соціального забезпечення, розглядається такий бонус як одноразова допомога, що додається до доходу за цілий рік разом із внесками, доки не буде досягнуто порогу заробітної плати, встановленого для певного року (нім. Beitragsbemessungsgrenze). Увага! У випадку осіб, зайнятих за т. зв minijob виплата різдвяної премії може сприяти перевищенню ліміту допустимого заробітку.

Ви можете мати право на різдвяний бонус з кількох причин

Законодавчо не передбачено права на різдвяну премію. Однак це може випливати з колективного трудового договору, угоди компанії, трудового договору, звичаїв компанії або принципу рівного ставлення. По-перше, у невеликих компаніях Німеччини виплата різдвяної премії розглядається як добровільна винагорода роботодавця. Завдяки цьому сама виплата премії, а також її розмір можуть залежати, наприклад, від економічного стану підприємства.

Різдвяна премія, що випливає з колективного трудового договору

Якщо Ви власник компанії у Німеччині з колективним договором, то від Вас може вимагатися виплатити різдвяний бонус своїм співробітникам. Колективний договір також визначає, коли і в якому розмірі виплачується різдвяна премія, чи отримують її працівники, які звільняються з підприємства протягом року, у пропорційному розмірі, чи зменшується премія при виході з неоплачуваної відпустки. Право на різдвяну премію також може випливати з трудового договору. Де буде вказано детальні умови виплати премії.

Різдвяна премія прописана в трудовому договорі

Якщо Ви хочете залишити відкритим питання щодо виплати різдвяної премії, а також її можливого розміру, не рекомендується регулювати це питання в трудовому договорі. Існує високий ризик того, що Ви ненавмисно створите постійне право на цю виплату. Новітня судова практика ставить планку все вище і вище. Поширена фраза «Різдвяна премія — це добровільна винагорода роботодавця, яку можна скасувати в будь-який момент» є непослідовною, а отже, юридично неефективною. Так зване добровільне застереження має бути сформульоване чітко та недвозначно. Простого терміну «добровільний» недостатньо. У застереженні щодо зняття святкових бонусів має бути зазначено, в яких ситуаціях виплата бонусів може бути призупинена.

Добровільна виплата премії – рішення за роботодавцем

Роботодавець може виплачувати різдвяну премію на добровільній основі. Потім щороку – залежно від поточної ситуації компанії – працедавець вирішує, чи виплачувати різдвяну премію, і якщо так – то в якому розмірі. Про добровільність виплати премії кожен працівник повинен бути письмово поінформований окремо. Вкрай важливо, щоб кожен наступний платіж містив т.зв добровільне бронювання. Тільки так можна уникнути виникнення «ділового звичаю».

Звичка виплати премії може стати обов’язком  

Така ситуація може виникнути, коли роботодавець, чисто за власної ініціативи, виплачує різдвяну надбавку без обов’язку до цього, принаймні три роки поспіль. Зазвичай, після такої «доброї традиції» працівник компанії і наступного року очікуватиме тринадцяту зарплату.

Це також стосується ситуацій, коли розмір премії змінювався в окремі роки. Відмінити звичай збільшення може бути надзвичайно складно.

Як роботодавець, Ви можете уникнути суперечок, наголошуючи щорічно, що це абсолютно добровільна виплата, не передбачена трудовим договором (якщо це так).

При виплаті різдвяної премії діє принцип рівного ставлення

Згідно з принципом рівного ставлення, роботодавець не може ставитися до окремих працівників або груп працівників гірше за інших. Це означає, що різдвяну надбавку потрібно виплачувати також на неповний робочий день і міні-джоб. Диференціація допускається лише тоді, коли для неї є об’єктивна, змістовна передумова. Сюди входить, наприклад, виплата нижчих премій працівникам, які працюють неповний робочий день, пропорційна частковій зайнятості, виплата допомоги лише після 6 місяців роботи в компанії в Німеччині. Згідно з прецедентною практикою Федерального трудового суду, виплачувати різдвяну премію не можна лише тим працівникам, які, наприклад, погодилися на зниження винагороди в рамках заходів з реструктуризації.

Що робити, якщо трудові відносини припинено?

Питання про те, чи має працівник право на різдвяну премію при звільненні та чи зменшується вона у разі неоплачуваних прогулів, залежить від призначення виплаченої допомоги. Слід розрізняти типові премії за винагороду, такі як розподіл річної зарплати на 13 місячних виплат, метою яких є винагорода лише за лояльність працівника до компанії або винагорода за виконану роботу та лояльність до компанії (змішаний характер – на практиці це зустрічається найчастіше).

Чи можна зменшити різдвяну премію через неоплачувану відпустку?

Роботодавці часто задаються питанням, чи можна зменшити розмір премії у разі неоплачуваних прогулів працівника, наприклад, у відпустці по догляду за дитиною або у відпустці без збереження заробітної плати. Це залежить від мети фінансового бонусу: якщо це винагорода лише за лояльність співробітника, зменшити суму неможливо – працівник залишається вірним компанії, незважаючи на свою відсутність. Якщо премія є суто винагородою, пропорційне зменшення її суми цілком допустимо. Можливість зменшення розміру бонусу існує і при його змішаному характері. Але якщо в трудовому договорі гарантується його виплата, має бути також чітка умова про можливість її скорочення. Неможливо зменшити розмір новорічної премії у зв’язку з відсутністю на роботі жінки, до якої застосовувався законодавчий захист у зв’язку з вагітністю та пологами. Згідно з рішенням Європейського суду, це було б формою дискримінації.

Різдвяна премія та статус зайнятості в компанії на конкретний день

Виплата різдвяної премії може бути обумовлена ​​тривалістю трудових відносин у строго фіксований період (дату) лише в тому випадку, якщо її метою є винагорода за лояльність працівника до компанії.

 

Партнером статті є Smuda Consulting

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze