Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Мінімальна заробітна плата знову зросте

Мінімальна заробітна плата в Німеччині підвищиться у жовтні місяці до 12 євро на годину. Минулого разу мінімальну зарплату підвищили у липні, до 10,45 євро. Колективні договори (Tarifverträge) з нижчими ставками будуть автоматично анульовані. Зміна набуває чинності з 1 жовтня 2022 року. Відповідно до дослідження, проведеного Інститутом соціальних та економічних наук Фонду Ганса Беклера (Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut WSI der Hans-Böckler-Stiftung) у федеральній землі Рейнланд-Пфальц, майже 290 000 осіб отримають користь від цих змін. Саме стільки людей зараз заробляють менше 12 євро на годину. За даними Федерації німецьких профспілок (Deutscher Gewerkschaftsbund DGB), від підвищення мінімальної заробітної плати в першу чергу виграють жінки й особи, працевлаштовані на умовах неповного робочого часу (geringfügig Beschäftigte). Особливо від проблеми низьких зарплат страждає готельна індустрія та сфера громадського харчування, а також кур’єрська служба та роздрібна торгівля.

Працівники Minijob зможуть заробляти більше.

З 1 жовтня верхня межа заробітку для людей, які мають так звану міні-роботу (Minijob), збільшиться з 450 євро до 520 євро на місяць. Також збільшиться верхня межа заробітку для тих, хто працює в рамках так званого Midijob. Розмір заробітної плати з 1 жовтня зміниться з нинішніх мінімальних 450 євро та максимальних 1300 євро до 520 євро та відповідно 1600 євро. Підвищення ліміту заробітку для працівників Minijob та Midijob було необхідним через зростання з жовтня мінімальної зарплати.

Зміни правил носіння масок

Оскільки зима наближається, а осінь уже в розпалі, експерти прогнозують збільшення кількості заражень коронавірусом. З 1 жовтня набуває чинності новий федеральний закон про запобігання інфекційним захворюванням (Bundes-Infektionsschutzgesetz). Згідно з новими правилами, люди, які подорожують поїздами далекого прямування в Німеччині, повинні носити маску FFP2. У лікарнях, будинках для людей похилого віку та лікарських кабінетах також вводиться обов’язкове носіння масок. У будинках для людей похилого віку та медичних закладах при відвідуванні необхідно також пред’являти негативний тест на SARS-CoV-2. У літаках і аеропортах носіння масок не запроваджують. Це стосується, як внутрішніх, так і зовнішніх рейсів. Влада передбачає можливість зміни цього правила, якщо рівень захворювань зросте. Федеральні землі можуть запроваджувати додаткові обмеження, такі як обов’язок носити захисні маски в магазинах, ресторанах і приміщеннях, де відбуваються різноманітні заходи, залежно від розвитку епідеміологічної ситуації. Тести можуть запровадити в школах і дитячих садках. Роботодавці, у свою чергу, не зобов’язані надавати своїм працівникам можливість працювати вдома. Але начальство повинно розглянути цю можливість, а також проводити регулярне тестування на коронавірус. Нові правила діятимуть до 7 квітня наступного року.

Зміна статусу вакцинації

За даними Міністерства охорони здоров’я Німеччини (Bundesgesundheitsministerium), люди, які отримали щонайменше три дози вакцини проти COVID-19, вважаються «повністю вакцинованими». Сертифікати про вакцинацію, видані після двох щеплень, вважатимуться доказом повної вакцинації лише до 30 вересня 2022 року. Починаючи з 1 жовтня, для того, щоби вважатися повністю вакцинованим, зазвичай потрібна ревакцинація (тобто третя доза вакцинації), щоб отримати сертифікат про повну вакцинацію. Як альтернатива, два щеплення та підтвердження одужання від COVID-19 також будуть вважатися вакцинацією. Особи, які отримали останню дозу не більше 3 місяців тому, вважаються «щойно вакцинованими».

Податок на використання газу буде знижено (Umsatzsteuer)

Ціни на енергоносії в даний час надзвичайно високі. У зв’язку з цим федеральний уряд Німеччини вирішив знизити ставку ПДВ (Mehrwertsteuer) на споживання газу з 19% до 7%.

Grundsteuer-Erklärung

З 2025 року в Німеччині застосовуватиметься новий розрахунок податку на нерухомість. Для цього майже 36 мільйонів об’єктів нерухомості в Німеччині буде переоцінено на основі інформації, наданої власниками. У власників нерухомості є час до 31 жовтня цього року, щоб відправити до податкової інспекції оновлену інформацію в електронному вигляді через портал Elster. Можна також використовувати комерційні податкові програми, які пропонують інтерфейс Elster. Особи, які не мають доступу до інтернету, можуть також доручити підготовку декларації родичам. У виняткових випадках можна також отримати декларацію в паперовому вигляді, звернувшись до податкової інспекції.

WhatsApp більше не працюватиме на старих моделях iPhone

З 24 Жовтня WhatsApp перестане працювати на смартфонах з операційною системою Apple iOS 10 і iOS11. З цієї дати користувачі Apple повинні встановити, як мінімум iOS 12, щоб продовжувати користуватися WhatsApp.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze