Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Будиночки з глінтвейном, смаженими ковбасками та іншими смаколиками. Святкову атмосферу в різнокольорових будиночках з гірляндами можна відчути в Німеччині вже зараз, задовго до Різдва. Цьогоріч особливо багато гостей, через дворічну перерву – спричинену пандемією. Проте вже не буде як раніше. Оскільки світіння різдвяних вогнів, каруселі і катки нелегко змиритися з проблемою економії енергії цієї зими.

Лише кілька ярмарків було скасовано

Німецька екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH) закликала повністю відмовитися від святкового освітлення або обмежити його однією різдвяною ялинкою в центрі кожного міста. Однак ця пропозиція викликала різні реакції. Окремі міста та муніципалітети вже раніше вирішили скасувати різдвяні ярмарки.

Подія „Adventsleuchten” була скасована в Дауні у Вулканейфелі. Організатор Rüdiger Herres пояснив, що заклики громадськості до економії енергії та організації багатоденного заходу, що генерує високе споживання електроенергії, несумісні. Однак у вихідні дні Адвенту місто включить святкові вогні.

Економія енергії за допомогою техніки

У свою чергу, такі міста, як Бамберг, Регенсбург, а також Баварська столиця Мюнхен (Мюнхен) роблять ставку на світлодіодне освітлення та коротший час освітлення для економії електроенергії.

У Людвігсхафені Різдвяний ярмарок розпочався 9 листопада. „Протягом багатьох років ми економили електроенергію, де могли”, – підкреслює підприємець Томас Герцбергер. Освітлення він замінив на світлодіодне,  і надалі буде пильнувати раціональне використання електроенергії.

Менше вогнів, менше часу освітлення

Освітлені не тільки ринки і площі в містах, а й святкові будинки на різдвяних ринках. Цього року світло буде приглушене. Наприклад, в Бремені є зимове освітлення і святкове освітлення. Минулого року зимове освітлення освітлювало місто з кінця жовтня до кінця лютого. Цього року освітлення має бути включено лише 20 листопада і світитися максимум до 31 січня, після 6 годин освітлення на день. Таким чином, баланс між святковим кліматом та енергозбереженням у ці важкі часи повинен бути підтриманий, пояснив голова міської ініціативи Бремена Йенс Рістед.

Особливо значну зміну часу світіння святкових прикрас вносить Дюссельдорф. Замість 15 годин Різдвяні вогні будуть освітлювати місто лише 5 годин на день. Загальне правило полягає в тому, щоб зменшити кількість декорацій в містах, а також скоротити час освітлення.

Ролики замість ковзанів

Зимова ковзанка, на жаль, є величезним «пожирачем» електрики.

Тому декілька федеральних земель Німеччини, такі як, як Білефельд або Вормс, повністю відмовляються від штучних крижаних покривів. У Вісбадені відвідувачі ярмарку можуть кататися на ковзанах не по штучному льоду, а по пластику. У Бад-Нойенарі ярмарок пройде вперше після повені, що сталася близько півтора років тому. Організатори ярмарку роблять ставку на ролики замість ковзанів.

„Ми не залишимо людей у темряві”

Також Нойвід-на-Рейні зіставив свою концепцію різдвяного ярмарку з урахуванням тенденції економії електроенергії. Керівник відділу маркетингу міста Петра Нойендорф робить ставку на природне світло, тобто свічки, замість гірлянд.

Джерело: tagesschau

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze