Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

За даними Федерального Бюро Праці, у березні в Німеччині працювало 42 тисячі працівників у рамах ​​скорочених робочих годин. Роком раніше це число було ще 27 тисяч. Відомо, що в країні індустріальна криза і якщо ситуація не зміниться, то торкнеться вона і інших секторів

До Федерального Бюро Працевлаштування надійшло втричі більше заяв на працевлаштування за Kurzarbeit, ніж у попередньому році, а саме 24 тисячі. Таким чином, компанії повідомляють про перерви у виробництві. Найчастіше, через кілька тижнів, ті ж компанії фактично переходять на більш короткі робочі години. На протязі року робочий час працівників скорочується, а 60% від виплати заробітної плати приймається Федеральним бюро праці, які сплачують так звані Kurzarbeitergeld.

Що таке Kurzarbeit в Німеччині?

У випадку Kurzarbeit робочий час скорочується як індивідуально так і для всіх працівників. Таким чином, зарплати та внески на соціальне страхування також нижчі. Наприклад, якщо працівник працює 30 годин на тиждень замість 40 годин, компанія платить йому зарплату нижче на 25%. Причиною переходу на скорочений робочий час може бути, наприклад, відсутність замовлень. Для підприємств це означає менший оборот. Таким чином, роботодавці можуть компенсувати втрати в обороті без звільнення працівників.

Люди, що працюють у компанії, яка повністю перейшла на Kurzarbeit, отримують додатково до зниженої заробітної плати додаткову зарплату з Федерального бюро зайнятості. Її сума становить 60% або 67% від різниці в оплаті праці (стара зарплата – нова заробітна плата = різниця у оплаті). 60% – це ті, хто не має дітей, у той час як 67% мають працівників мають принаймні одну дитину.

Наприклад, чоловік заробляє в середньому 3 тисячі Євро щомісяця/брутто (чистими 1925 Євро Нетто) з 40-годинним робочим тижнем. У зв’язку з відсутністю замовлень, власник компанії скоротив кількість годин своїх співробітників з 40 до 30 на тиждень. Чоловік наразі заробляє 2250 Євро брутто (1530 Євро нетто). Тобто втрачає він 395 Євро. З цієї суми Федеральна служба зайнятості обчислює 60% і платить людині додатково 237 Євро. Всього він заробляє 1767 Євро на місяць. Фактична втрата заробітної плати становить 158 Євро.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze