Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Якщо уважно роздивитись будь-який чек, то можна помітити декілька сум. Окрім валової ціни, зазвичай вказується також чиста ціна, а також різниця між ними, або Mehrwertsteuer – сума податку на товари і послуги, скорочено: MwSt.

Відповіді на питання про те, за яким принципом працює цей податок, за що він стягується і чому іноді він становить 19%, а іноді тільки 7%, наведені нижче.

Що таке Mehrwertsteuer?

Як правило, податок Mehrwertsteuer (скорочено MwSt) – це певна частина ціни продажу товару чи послуги, яка виплачується податковим органам, що в кінці потрапляє до держави. Назву податку слід розуміти буквально: Mehrwertsteuer – це податок на додану вартість, який компанії створюють, виробляючи продукцію або пропонуючи свої послуги.

Компанії стягують податок зі своїх товарів і послуг, а потім передають їх споживачам. Клієнти сплачують валову ціну, яка складається з фактичної вартості товару (чиста ціна) та суми податку MwSt.

До речі, термін „Mehrwertsteuer” навіть не існує в податковому законодавстві. Правильний термін – „Umsatzsteuer””

Податок Mehrwertsteuer стягується тільки зі споживачів

Оскільки Mehrwertsteuer у Німеччині стягується лише з кінцевих споживачів, це один із так званих споживчих податків. У свою чергу, для компаній цей податок є лише перехідним елементом. Роздрібні торговці можуть відняти податок MwSt, який вони самі сплачують постачальникам, наприклад, податок Mehrwertsteuer, який стягується зі своїх клієнтів. Це називається вирахуванням податку з продажів (нім. Vorsteuerabzug).

Таким чином, немає необхідності додатково стягувати податок Mehrwertsteuer з тих компаній, які продовжують обробляти продукт і, таким чином, додають цінність в порівнянні з попереднім етапом обробки. Крім того, ціна кінцевого продукту не є непропорційно високою, оскільки податок MwSt збільшується лише в тій мірі, в якій він відповідає фактичній доданій вартості в ланцюжку обробки товару чи послуги.

Mehrwertsteuer у Німеччині – звідки беруться дві різні ставки ПДВ?

Податок на додану вартість може варіюватися для певних товарів і послуг – принаймні, так може здатися. Окрім стандартної ставки ПДВ в розмірі 19%, існує також занижена ставка податку MwSt у розмірі 7%. Однак це не має нічого спільного з тим, що деякі продукти створюють меншу додану вартість, ніж інші.

Швидше, це базується на ідеї, що основні продукти, такі як продукти харчування, повинні бути доступними для всіх. Таким чином, деякі товари належать до групи продуктів основної потреби і оподатковуються в розмірі тільки 7%.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze