Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Листоноші майже не скористалися перевагами буму інтернет-магазинів в останні роки, оскільки їм довелося погодитися на підвищення заробітної плати нижче середнього. За даними Федерального статистичного відомства, у 2021 році листоноші та кур’єри, які працюють повний робочий день, отримували середню місячну зарплату брутто в розмірі 3 022 євро, що на 6% більше, ніж 10 років тому. Проте в німецькій економіці за цей же період зарплати зросли на 23,8%, або приблизно в 4 рази.

Низька зарплата й робота в нічний час

Середня заробітна плата брутто листонош і кур’єрів минулого року становила 4 100 євро, що приблизно на 1000 євро нижче середньої зарплати в Німеччині. Як причину таких винагород Статистичне управління називає невеликий відсоток людей, зайнятих повний робочий день на керівних посадах (4%) та видатних спеціалістів, тобто працівників із різними завданнями (7%). Для порівняння: у загальній економіці у 2021 році ці показники становили 12% і 24% зайнятих повний робочий день працівників.

У кур’єрській галузі працівники переважно мають встановлений індивідуальний графік роботи. Приблизно 60% працевлаштованих у цій галузі, у 2021 році були змушені працювати у вихідні дні, що приблизно вдвічі більше, ніж в економіці загалом. Крім того, кожен сьомий (14%) листонош та кур’єр працював з 23.00 до 6.00. В усіх інших галузях лише кожен одинадцятий працівник працював у нічний час.

Поширений серед кур’єрів договір працевлаштування на визначений термін та неповний робочий день

Найчастіше в кур’єрській індустрії трапляються так звані нетипові трудові відносини. Це означає, що у 2021 році майже третина (31%) професійних поштарів та співробітників кур’єрських та експрес-компаній були працевлаштовані на визначений термін або неповний робочий день (Teilzeit). У всій німецькій економіці такі форми зайнятості стосуються лише 19% працівників. Крім того, у цій галузі працює значно більше іноземців (27%), ніж у всій економіці Німеччини (13%).

Бум кур’єрських послуг відображається в кількості співробітників, яка в період з 2010 по 2020 роки зросла на 19,4% і склала 530 тис. осіб. Вся економіка за цей час зросла лише на 9,4%. У перший рік пандемії, тобто у 2020 році, галузь подвоїла свій номінальний оборот порівняно з 2010 роком з 27,5 млрд євро до 54,4 млрд євро.

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze