Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

З 1 квітня майже 2,1 млн осіб, які працюють у Німеччині, перебували на лікарняному через непрацездатність. „Кількість хворих була на 6,5% вище, ніж в середньому за квітень 1998-2019 років, що склало 3,9%”, – заявив Тімо Воллмершаузер з Інституту МФО.

Залишається питання, звідки такий приріс? Бо згідно статистичним даним, інфікованих людей коронавірусом набагато менше. Дуже можливо, що більшість людей, не бажаючи заразитися – просто пішли до лікаря по медичну довідку L4. З 20 березня це було особливо легко, так як медична довідка про непрацездатність (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) видавалася лікарем по телефону.

Wollmershäuser припускає, що багато людей скористалися L4, однак, не тільки через страх, а скоріше через фінансові причини. Люди, які отримують допомогу по хворобі, можуть розраховувати на більшу суму, ніж у випадку зі звичайною зарплатою.

Kurzarbeitergeld становить для осіб, які не мають дітей, 60% чистої втраченої зарплати. Той, хто заробляє 2 500 Євро, отримає 1 500 Євро. У свою чергу, допомога по хворобі протягом перших 6 тижнів виплачується роботодавцем і становить 100% від зарплати працівника. Таким чином, різниця величезна. Наприклад, за 6 тижнів лікарняного – 43 календарних дні виплачує не роботодавець, а лікарняна каса. Крім того, ця сума значно вище, ніж Kurzarbeitergeld. Вона встановлюється на основі звичайної зарплати і становить 70-90% від валової заробітної плати. При заробітку в розмірі 2 500 Євро на місяць хворий отримає 1 979, 40 Євро.

Однак слід підкреслити, що подібні висновки не є офіційними даними, а лише припущеннями влади.

Джерело: focus

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze