Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Працевлаштування домашніх помічників є популярним у Німеччині. Однак приватні роботодавці не дуже серйозно ставляться до законодавчих вимог щодо реєстрації зайнятості. Згідно з дослідженням Німецького економічного інституту (Institut der Deutschen Wirtschaft – IW) дев’ять із десяти відсотків усіх домогосподарств, які користуються послугами домашніх помічників, фактично не зареєстровані.

„За нашими оцінками, кількість домашніх помічників, які не зареєстровані та працюють нелегально без страхування чи страхування від нещасних випадків,

і не мають звичайного страхування або страхування від нещасних випадків, становить понад 90%” – повідомляє автор дослідження Домінік Енсте.

Неусвідомлення проблеми

Це велика проблема для обох сторін. Приватні роботодавці стикаються з великими штрафами за незадекларовану працю, тоді як найняті домашні працівники позбавляються відпустки, пенсії та інших соціальних виплат. На додаток, держава втрачає податкові надходження через нелегальну зайнятість.

Для поточної оцінки IW проаналізував нещодавно опубліковані результати „Соціально-економічної панелі” (Sozio-oekonomisches Panel – SOEP), репрезентативного довгострокового опитування приватних домогосподарств. За даними компанії, у 2021 році близько 4,3 мільйона домогосподарств, тобто приблизно кожне десяте домогосподарство в Німеччині, регулярно або час від часу користувалися допомогою. Якщо відняти домогосподарства, що звітують (на кінець червня: 290 000), найманих працівників, які сплачують внески на соціальне страхування, та самозайнятих осіб, то, за даними IW, виникає різниця в 3,9 мільйона домогосподарств.

Складний процес реєстрації

Обидві сторони часто ухиляються від реєстрації Minijob в центрі зайнятості, пояснив економіст Енсте.  «Незважаючи на те що помічники по домогосподарству часто працюють у домогосподарстві протягом багатьох років і вибудовують добрі довірчі стосунки, домогосподарства часто не хочуть укладати договірні зобов’язання». Для багатьох людей приватне домогосподарство не є місцем роботи, як будь-яке інше. «Продовження виплати заробітної плати під час хвороби працівника або перебування його у відпустці, є незвичайним і небажаним обов’язком».

З іншого боку, за словами Енсте, багато людей вважають непривабливим сплачувати внески на соціальне страхування, оскільки вони не отримують жодних додаткових виплат. Вони мають сімейну медичну страховку тому навряд чи зможуть отримати пенсію вище мінімального рівня. Також нелегальні працівники уникають бюрократичних перешкод. „Тіньова економіка в приватних домогосподарствах та навколо них продовжує процвітати”.

Можливий зріст попиту в майбутньому

Аналіз також показав, що домогосподарства, у яких є обов’язки з догляду за родичами, частіше наймають домашніх помічників. Зважаючи на зростання кількості людей, які потребують догляду, експерт з поведінкової економіки та бізнес-етики Енсте закликає до запровадження наступних простих моделей. Мета полягає в тому, щоб простимулювати людей до реєстрації домашніх помічників з можливістю отримання субсидій. У майбутньому потреба у підтримці в повсякденному житті, окрім власне догляду, також зростатиме.

Джерело: t-online

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze