Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

В 2015 році встановлена законом мінімальна заробітна плата розглядається в політиці як великий успіх. Однак багато перукарів, будівельників і м’ясників мають зовсім іншу думку. Багато з них працюють набагато більше, ніж повинні, за відносно невеликі гроші.  У транспортно-експедиційній галузі, сільському господарстві та будинках престарілих виплата мінімальної заробітної плати занадто рідко контролюється відповідними службами. Недобросовісні роботодавці можуть спати спокійно, оскільки митні служби мають досить багато роботи, щоб провести контроль на фірмі. Багато працівників не отримують достатньої винагороди, а держава втрачає великі суми, які гарантували би податки і внески на соціальне страхування.

Той факт, що мінімальна заробітна плата не виплачується у великих розмірах, підтверджується даними митного органу, який займається роботою, фінансовим контролем і нелегальною роботою — FKS. Статистика FKS показує, що виплата мінімальної зарплати, правильний перелік кількості відпрацьованих годин і зберігання юридично встановлених документів часто є об’єктом шахрайства. Від 2015 року, кількість судових проваджень з питання мінімальної заробітної плати зросла з 1 316 до 6 220 справ. Понесені втрати,  які вдалося  виявити на заробітних платах та внесках на соціальне страхування, становили в 2018 році майже 32 млн євро. Сума штрафних санкцій накладених на шахрайські компанії становила 20,4 млн. євро.

Особливо ця проблема стосується будівельної галузі. У цьому секторі в 2018 році було порушено 1150 нових судових справ, а майже 1300 справ, які були в провадженні, були закриті. Шахрайства виявлені в сфері будівництва, пов’язані з заробітною платою, спричинили збитків більш ніж на 16 млн євро. Сума штрафних санкцій склала 250 тисяч. євро. Порівняно з 2014 роком, коли ще не була встановлена законом мінімальна заробітна плата,  кількість проведених перевірок в 2018 році знизилася з 63 тисяч до 53 500. Причиною цього є нова стратегія митної служби, яка хоче менше контролювати а більш ефективно боротися в галузях, які вважаються під найбільшою загрозою нелегальних практик.

Не тішить той факт, що кількість перевірених підприємств є незначним. В 2017 році перевірено лише 2,4% компаній. В 2018 році  в будівельній галузі перевірено близько 13 тисяч. працівників, але при  2 млн. працевлаштованих, це все ще занадто мало. Експерти критикують митну службу, що працевлаштовує дуже мало людей, які могли б проводити перевірки. Сумнівним, також, є попередження органом контролю проведення перевірки на підприємствах. У таких ситуаціях шахраї можуть підготуватися до контролю. За даними Міністерства фінансів в 2017 році сума збитків через незаплачені податки та соціальне страхування становила близько 1 млрд євро. Однак фактичні дані можуть бути значно вищі.

Згідно з даними німецького Інституту економічних досліджень, законодавча мінімальна заробітна плата, сприяла підвищенню в секторі низьких заробітних плат, але не всі фактично  отримують цю ставку. В 2016 році аж 1,8 млн осіб заробляли нижче 8,50 євро на годину, тобто нижче встановленої законом мінімальної заробітної плати.

Той, кого спіймають на шахрайстві, повинен рахуватися з високими штрафами, а іноді з карою позбавлення волі. Промислова профспілка «Будівництво-Аграрне господарство-Екологія» вимагає введення реєстру роботодавців, які не виплачують мінімальну заробітну плату.

 

 

 

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze