Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Робоча група фракцій ХДС / ХСС і СДПН погодила керівні принципи змін до Закону про ремесла (Handwerksordnung). Диплом кваліфікованого робітника повинен бути найкращою гарантією якісної роботи, захисту прав споживачів та продуктивності.

У 2004 році  понад 50 професій, як наприклад, плиточники чи ювеліри відмовилися від обов’язку отримання диплому що підтверджує професійні кваліфікації.  Зміна полягала в тому, щоб полегшити роботу за фахом для тих, хто вирішив відкрити власний бізнес.

Тепер уряд хоче знову внести зміни. Спочатку, як представники цієї галузі так і соціальні партнери повинні мати можливість висловити свою думку щодо цього питання. На основі цих концепцій, влітку буде підготовлено законопроект над яким вже восени зможе засідати Бундестаг.  Обов’язок мати диплом що підтверджує професійні кваліфікації в ремісничій галузі повинен вступити в силу з 01.01.2020 року.

Метою повторного введення обов’язку отримання диплому професійної освіти  з урахуванням конституційних та європейських керівних принципів є підвищення ефективності, конкурентоспроможності відповідних заводських структур. Також необхідно забезпечити високу якість освіти та інновацій. Якщо зміна набуде чинності, функціонуючі компанії, які не мають диплому що підтверджує професійні кваліфікації, можуть розраховувати на захист фактичного стану (так званого Bestandsschutz –  своєрідного “охоронного сертифіката”), завдяки якому підприємства зможуть продовжувати функціонувати на ринку.

Впровадження нових змін в цій області вже довгий час хоче Об’єднання спілок німецьких ремісників (ZDH). Голова Об’єднання спілок німецьких ремісників (ZDH) Ганс Петер Вользайфер ( Hans Peter Wollseifer) зазначив, що повторне введення обов’язку отримання диплому професійної освіти забезпечить справедливі ринкові умови. В даний час в ремісничій галузі функціонує все більша кількість одноосібних підприємств, що призводить до проблем пов’язаних, зокрема, з якістю виконуваних послуг.

Однак, Антимонопольна Комісія попереджає, що розширення обов’язку отримання диплома  професійної освіти призведе до значного зменшення кількості новостворених підприємств. В даний час клієнти користуються з „якісного різноманіття” ремісничих послуг. Це означає, що вони можуть самі вирішувати, до яких робіт залучати компанію з дипломом що підтверджує професійні кваліфікації.

„Щоб галузь ремесла знову була приваблива для роботодавців, темою обговорення на порядку денному поряд з обов’язком отримання диплому професійної освіти, повинен також бути обов’язок виплати заробітної плати відповідно до колективного трудового договору

та відповідні умови праці. Це дві сторони однієї медалі”,- сказав Стефан Керцель ( Stefan Körzell), член правління Федерації Німецьких Профспілок.  На даний час тільки 30% працевлаштовані в даній галузі, на основі системи колективного договору.  Водночас в цій галузі бракує 250 тис. фахівців. 

 

 

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze