Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Візит до лікаря часто пов’язаний з лікарняним. Для цього, однак, потрібне медичне звільнення (нім.Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung). Документ повинен отримати роботодавець, медична каса, а також сам хворий повинен мати одну копію. До цього часу працівники на лікарняному повинні були надсилати лікарняний лист поштою, щоб якнайшвидше повідомити роботодавця та медичну касу. Відтепер кабінет лікаря надсилатиме документи до Кранкенкассе (Krankenkasse), а з липня 2022 року роботодавець також автоматично отримає копію лікарняного листка від лікаря.

Хоча, пацієнт більше не зобов’язаний висилати документ до медичної каси, а через деякий час не потрібно буде інформувати й роботодавця про відсутність у зв’язку з хворобою, але є кілька винятків. На що потрібно вважати?

Перед тим, як покинути кабінет лікаря, пацієнт повинен переконатися, що документ буде надіслано до медичної каси. Особливо у випадку більш серйозних захворювань, коли мова йде про виплату лікарняного (нім. Krankengeld).

Багато кабінетів лікарів лише переходять на нову систему, тому потрібно запастися  терпінням.

Зміни від 2022 року

З 1 липня 2022 року електронні лікарняні повністю замінять видачу паперових листків непрацездатності. Лікар автоматично відправить документ до медичної каси та до роботодавця.

Як тепер користуватися лікарняним в електронній формі?

У деяких випадках пацієнти вже тепер можуть отримати електронний листок непрацездатності. Кабінети лікарів можуть відсканувати документ і відправити його на електронну пошту, однак потрібно запитати про цей варіант у лікаря. Тоді працівник повинен лише відправити повідомлення роботодавцю.

Чи паперові лікарняні не видаватимуть з 2022 року?

Паперові листки непрацездатності  з 1 липня 2022 року вже не будуть видаватись, але можуть бути роздруковані лише по одній причині – для зберігання в приватних документах. У разі виникнення технічних проблем існуватиме письмовий доказ.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze