Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Кожен гість ресторану залишає чайові на свій розсуд – з огляду на обслуговування, привітність персоналу, атмосферу та смакові якості страв. Здебільшого гості залишають 10% чайових від суми чека. Щоправда, в країні чайові вважаються не законом, а доброю волею відвідувача. Для багатьох це постійна звичка і критерій високої оцінки якості обслуговування. За результатами опитування інституту досліджень громадської думки YouGov, лише 3% клієнтів німецьких ресторанів, не залишають чайових.

Виявляється, що чайові в Німеччині є не тільки виразом подяки, але для багатьох офіціантів незамінним внеском до заробітної плати. Заробітна плата в гастрономічній галузі надзвичайно низька. Дані Федерального Статистичного Управління показують, що заробітна плата в готельній сфері в середньому становить 1 870 євро на місяць. Погано також виглядає ситуація і на підприємствах пов’язаних колективним договором. У деяких місцях, ставки у колективному договорі встановлюються, навіть нижчі, ніж середні і виносять близько 1 639 євро.

Багато власників закладів громадського харчування використовують чайові. Для них, вони дійсно, вагома складова частина заробітної плати.  Офіціанти отримують низьку заробітну плату, а решту «підгодовують» чайові. Однак це не відповідає вимогам закону. У Законі про ведення бізнесу (Gewerbeordnung), зазначено, що ” роботодавець в жодному разі не може не виплатити заробітної плати працівникові, якщо працівник отримує за свою роботу чайові від третіх осіб. Чайові – це грошова винагорода, добровільний вияв вдячності. яку третя особа передає працівникові  без будь-яких юридичних зобов’язань, додаток до фіксованої ставки, що виплачує роботодавець”.

Незважаючи на заборону, митниця під час перевірки все частіше зустрічається з компаніями, які обходять вимоги закону завдяки неточному обліку робочого часу. Це означає, що офіціант, який офіційно працевлаштований на так званій міні роботі  тобто  minijob – працює близько 12 годин на місяць і заробляє максимально 450 євро. Однак, глянувши на графік, можна швидко зробити висновок, що така людина працює набагато більше, ніж зазначено. Розрахунок за понаднормові години відбувається „на чорно” або взагалі не відбувається, оскільки офіціант вже отримав чайові.  Дослідження проведене Фондом імені Ганса Беклера підтвердило такі дії. У 2017 році  38% працівників готелів та ресторанів заробляли менше, ніж становить мінімальна заробітна плата. Проте, багато людей, які пережили таке непорядне ставлення, бояться відстоювати свої права, тому що працюють на випробувальному терміні або на основі договору на визначений строк.

Однак, багато хто з працівників, працевлаштованих в гастрономії, не хоче звертати на себе  уваги, оскільки чайові мають велику перевагу по відношенню до постійної заробітної плати. З 2002 року, згідно з Положенням про підприємницьку діяльність, з чайових у Німеччині податків не платять. Вони не є частиною зарплатні, їх дають добровільно. А це означає, що заробітна плата збільшується в середньому на 50-100%. Однак, в такій ситуації має бути виконано дві умови: чайові повинен  отримувати безпосередньо  працівник, а рішення чи залишити чайові має бути прийнято добровільно.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze