Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Якщо німецька економіка в найблищому часі не змінить напрямку розвитку, в країні не вистачатиме фахівців – стверджують дослідники ринку праці і населення дослідницького інституту Prognos в Bazylei. Тільки до 2030 року бракуватиме 3 мільйонів спеціалістів, техніків, науковців, вчених і працівників охорони здоров’я. Вже в 2040 році ця цифра складе 3,3 мільйони. На думку швейцарських вчених, політика та економіка мають відповідні ресурси та інструменти, щоб запобігти цьому.

Основною причиною таких руйнівних прогнозів для ринку праці є старіюче суспільство Німеччини. Автор дослідження, Oliver Ehrentraut підкреслює, що „в результаті демографічних змін, ситуація на ринку праці значно загостриться впродовж наступних 10-20 років”. Кількість людей, працездатного віку, знизиться до 2040 року аж на 10%. Крім цього, зростання конкуренції, інші зразки споживання та прогресуюча цифровізація можуть призвести до втрати важливості різних професій. Згідно прогнозам, будуть то професії пов’язані з контролем і моніторингом. Також водії вантажівок, бухгалтери, кредитні інспектори, агенти з нерухомості і пакувальники повинні рахуватися з тим, що їх замінять роботи.

Вже в 2020 році почне бракувати менеджерів, учених, інженерів, лікарів, медичного персоналу, а також журналістів. Щоб зменшити або повністю усунути цю проблему, слід допомогти молодим людям отримати професійну освіту. Для працюючих осіб, потрібно створити зручні умови для подальшого навчання, які розширять їх кваліфікації. Це сприятиме поверненню молодих людей з материнської відпустки, а люди похилого віку будуть зацікавлені продовжити свою професійну активність. Завдяки цьому дефіцит робочої сили в довгостроковій перспективі може бути зменшений приблизно на 2 мільйони.

Федеральне Бюро Праці в своїх прогнозах не настільки песимістичне, як Швейцарськогий науково-дослідного інституту Prognos. Штаб експертів Інституту Досліджень Ринку Праці та Зайнятості (IAB) не бачить в цей момент значного розриву на ринку праці.

У звітах згадується лише про невеликий дефіцит спеціалістів в окремих галузях, таких як інформаційних технологій, машинобудуванні та автомобільній промисловості. 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze