Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

За даними Федерального статистичного управління (Statistisches Bundesamt), валовий внутрішній продукт (ВВП) Німеччини зріс у третьому кварталі порівняно з попереднім кварталом на 0,4%. Це помітно більше, ніж згідно з початковими оцінками відомства, яке передбачало зростання ВВП на 0,3%.

Експерти пов’язують поліпшення показників насамперед зі зростанням приватного споживання, оскільки жителі країни, незважаючи на високу інфляцію і енергетичну кризу, що посилюється, скористалися скасуванням майже всіх антикоронавірусних обмежень, щоб подорожувати, ходити в магазини й ресторани. За підрахунками статистиків, загальний обсяг приватних видатків за звітний період перевищив показник попереднього кварталу на 1,0%. Тим не менш, перспективи на майбутнє залишаються туманними. У поточному, останньому кварталі 2022 року та на початку наступного більшість експертів очікує зниження ВВП.

Прогнозується спад ВВП на зимове півріччя  

Багато економістів очікують холодного зимового півріччя для найбільшої економіки Європи. Вони припускають економічний регрес, але не очікують такого погіршення економічної ситуації, як у 2020 році. Тоді через пандемію коронавірусу ВВП скоротився більш ніж на 4% на рік.

«Економічні колапси, такі, як під час фінансової кризи чи кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, ймовірні лише у разі дефіциту газу, і ми повинні мати змогу уникнути цього завдяки заповненим складам і, насамперед, величезним зусиллям економії цієї сировини підприємствами і домогосподарствами”,- повідомив головний економіст KfW Фріці Келер-Гайб. Головний економіст Commerzbank Йорг Кремер підкреслив важливість урядового пакету допомоги. «Я очікую зниження економічної активності, але не економічного колапсу», — сказав він.

Інфляція

Найбільшою проблемою є інфляція, яка вперто залишається на дуже високому рівні. У жовтні цього року зросла до 10,4%. Висока інфляція створює непомірний тягар для підприємств і знижує купівельну спроможність споживачів. За 1 євро жителі Німеччини купуватимуть менше-це може призвести до скорочення приватного споживання, яке є важливою підтримкою економічної кон’юнктури. На думку економістів, послаблення світової економічної кон’юнктури також може стати проблемою для експорту.

Однак останнє зростання індексу Ifo свідчить про те, що рецесія може бути більш м’якою, ніж очікувалося, незважаючи на енергетичну кризу, викликану війною в Україні. Протягом перших двох кварталів економіка Німеччини зростала, незважаючи на пандемію коронавірусу, перебоїв із поставками, зростання цін і війну в Україні. З січня по березень зростання становило 0,8%, а в другому кварталі з березня по червень-0,1%.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze