Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Michael Wahl, який в рамках проекту DGB під назвою Faire Mobilität координує консультації для водіїв вантажних автомобілів, ходить на паркінгах при автомагістралях, від вантажівки до вантажівки і роздає водіям листівки про їх права в Німеччині.  Запитує також, чи ці працівники розуміють, що мають право на встановлену законом мінімальну заробітну плату. Багато хто не має про це поняття.

Зразковий водій з Польщі провів на німецьких дорогах у січні 83 години. За цей час він має право на заробітну плату у розмірі 9,19 євро на годину, що є мінімальною заробітною платою в Німеччині. Часто заробітна плата виплачується тільки на папері. Фактично, водій отримує тільки добові, які в середньому становлять від 40 до 60 євро на день. У цій ситуації роботодавець не повинен платити внески на соціальне страхування і податки. Ці ставки сумуються на ставку мінімальної заробітної плати. Якщо водій піде у відпустку або захворіє, добові не виплачуються і залишається тільки основна заробітна плата, яка часто не перевищує 600 євро.

У 2017 році DGB провело від 50 до 60 акцій на паркінгах при автомагістралях, під час яких було опитано 3 тисячі водіїв. Однак, Wahl підкреслює, що незважаючи на всі дії, нічого не змінилося, а умови праці дуже часто просто катастрофічні. Багато східноєвропейських водіїв місяцями не повертається на батьківщину. В такій ситуації вони могли б вимагати від роботодавця мінімальну ставку заробітної плати.

Тим не менш, багато людей бояться, що втратять роботу і що недостатньо добре знають вимоги чинного законодавства. Теоретично, митна служба повинна перевіряти, чи роботодавці виплачують мінімальні ставки заробітної плати. Однак співробітники DGB стверджують, що перевірки проводяться занадто рідко. Проте, митна служба, має іншу думку і підкреслює, що перевірки будуть проводитися регулярно.

З початком квітня ситуація водіїв вантажівок стала гарячою темою в Європейському Парламенті. Багато парламентаріїв хоче, щоб водії могли кожні чотири тижні їхати додому, а на добовий відпочинок могли б поїхати в готель, а не спати в кабіні автомобіля.

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze