Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Бушує інфляція, а разом із нею й ціни. Споживчі ціни у березні зросли на 7,3%, а в єврозоні навіть на 7,5%. Це найвище зростання цін за останні 40 років. Через зростання темпів інфляції, енергетичні зміни та слабкі перспективи економічного зростання, Німеччина може зіткнутися зі стагфляцією. Президент інституту економічних досліджень Іфо Клеменс Фуест наголошує, що стагфляційні тенденції були присутні, проте війна в Україні ще сильніше їх поглибила. 

Зростання інфляції сприяє підвищенню очікувань щодо заробітної плати за виконану роботу. З іншого боку, більш висока заробітна плата сприяє зростанню цін, і коло замикається.

 

Підвищення заробітної плати

З початку пандемії зарплати фахівців зросли в середньому на 10% і більше. Дослідження, проведене консалтинговою фірмою Willis Towers Watson (WTW), показало, що, наприклад, виплати архітекторів інформаційних систем зросли на 25%!

Навпаки, дослідження проведене Ifo показує, що 80% менеджерів очікують підвищення заробітної плати у 2022 році приблизно на 4,7%. Очікується, що найбільше зросте заробітна плата у сфері послуг – на 5,8%. Однією з причин є підвищення мінімальної заробітної плати, завдяки якій з 1 жовтня 2022 року, навіть некваліфіковані працівники будуть отримувати 12 євро на годину.

 

Інша сторона медалі

Якщо заробітна плата буде так зростати, це вплине на економіку в цілому. „Надмірна конкуренція у сфері оплати праці робить вироблені товари й послуги дорожчими”, – зазначає директор Інституту німецької економіки IW Міхаель Хютер.  На жаль, це може призвести до зниження попиту на німецьку продукцію, особливо на експорт.

Чи станеться це насправді, багато в чому залежить від майбутніх переговорів щодо заробітної плати, встановленої відповідно до колективного трудового договору. Цього року буде прийнято рішення про заробітну плату для понад семи мільйонів працівників металургійної та електротехнічної промисловості та бюджетної сфери.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze