Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Урок історії

Ще не так давно, за каденції канцлера Герхарда Шредера, кожен десятий у Німеччині (10,1%) шукав роботу. Безробіття досягло свого апогею в 2005 році, коли без роботи залишилися понад 5 млн осіб. Шредер, представник Соціал-Демократичної Партії Німеччини, мусив щось змінити. У 2003 році розпочався капітальний ремонт федеральної соціальної системи. Тоді розпочали поступово впроваджувати реформи Petera Hartza.

Багато чого змінилося. Період отримання допомоги по безробіттю був скорочений, а особи, які тривалий час перебувають без роботи, почали отримувати допомогу, відповідну до розміру соціальної допомоги. Соціальна допомога і допомога по безробіттю були об’єднані в нову допомогу по безробіттю, а саме: Arbeitslosengeld II (Hartz IV). Не обійшлося також без скорочень у сфері соціального та пенсійного страхування. З іншого боку, були знижені податки для компаній або взагалі ліквідовані.

Сьогодні Німеччина збирає плоди цих рішень. 43 мільйона працівників мають роботу – це найбільший показник в історії країни. Число безробітних в 2016 році досягло 2,7 млн, що дає найкращий результат на протязі останніх 25 років.

Хоча експерти згідні, що зміни, започатковані Шредером дали міцний фундамент під ще одне економічне диво, але не всі громадяни задоволені. Влада станції ZDF, дала можливість висловитись тим, хто вважає себе програними з нинішній ситуації.

Hartz IV

Свідчення в області Hartz IV повинні помагати людям і забезпечувати їх найбільш необхідним. Що це означає, уточнив в ефірі німецької радіостанції Peter Hartz, особа, відповідальна за реформи. Hartz сказав: „ми заново визначили границі можливості вимог”. Сьогодні для багатьох людей Hartz IV, звучить як вирок, який прирікає їх на бідність. Самотня особа отримує в середньому в місяць 409 євро + квартплата. Якщо повернутися до мети реформи, тобто швидкого повернення на ринок праці, можна сміливо сказати, що закінчилася вона провалом (фіаско). Тільки що шостій особі, вдається повернутися до роботи.

Безробітні

Особи, які шукають роботу, на собі відчули ці реформи. Безробітним дається в знаки натиск зі сторони роботодавця прийняття пропозиції роботи, навіть небажаної, так щоб не опинитися на межі бідності, а тим самим не потрапити в пастку Hartz IV. Безробітні приймають пропозиції праці, навіть з низьким рівнем оплати і далеко віддалені від місця проживання, швидше і частіше ніж раніше. З іншого боку, кращої ситуації не мають також люди активних професій. Збільшилося число осіб, працевлаштованих на нестандартних посадах, таких як напр. minijob. Постійно зростає відсоток тимчасових працівників.

Заробітна плата

Сектор низької заробітної плати постійно зростає. За рік, до впровадження пакету реформ Petera Hartza, близько 7 мільйонів людей у Німеччині, належало до числа людей, що відносились до сектора з низьким рівнем заробітних плат.

Під цим поняттям, підрозуміваються працівники, які отримують дві третіх середньої заробітної плати на годинну, брутто. П’ять років після реформи, число таких осіб, зросло вже майже до 8 мільйонів. Багато з цих працівників, змушені до даткової праці, щоб могли гідно жити. Мова йде, про майже 3 мільйони чоловік, і їх кількість постійно зростає.

Тимчасова робота

Лізинговим (тимчасовим) працівникам в Німеччині,не живеться найкраще. Постійна зміна місця роботи, низька заробітна плата – це тільки деякі з проблем, з якими їм доводиться зіткнутися.

Додатковою проблемою є той факт, що якщо хтось, хоть раз був прийнятий на роботу,
як тимчасовий працівник, має велику проблему з пошуком роботи на повну ставку в штаті будь якої фірми. Наведемо приклад однієї жінки, яка втратила постійну роботу і знайшла роботу, як працівник лізинговий. Незважаючи на те, що вона відправила понад 80 резюме, працевлаштуватися на постійній основі їй вже не вдалося.

Пенсія

Вихід на пенсію не є також оптимістичною перспективою. Сьогодні понад пів мільйона пенсіонерів одержує так зване базове забезпечення Grundsicherung і тенденція сильно зростає. З іншого боку, компанії на користь яких працювали пенсіонери нотують рекордно високі прибутки. Згідно з розрахунками експертів ZDF-з 1991 року вони збільшилися втричі, досягнувши 543 мільярдів євро.

Інвестиції

Незважаючи,на те, що економіка почувається прекрасно, а доходи від податків продовжують рости, німецьке держава економить, де тільки може. Державні інвестиції були зупинені. Перші наслідки починають бути видні, найбільш, в інфраструктурі – державні будинки не ремонтуються, мости руйнуються на очах, а дороги потребують ремонту.
Сьогодні, багато хто вважає, що це добре. Ще більше людей, мають протилежну думку, і їх число далі продовжує рости. З’являються вже перші голоси, що після свого роду економічного дива, наступить упадок.

Чи це добре, чи погано? На це питання повинні відповісти всі зацікавлені, почавши від політиків аж до пересічних громадян.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze