Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Який середній заробіток прибираючого персоналу? Особи, що дбають про чистоту у будівлях і пов’язані колективним договором, мають визначену мінімальну заробітну плату, яку виграла для галузі Промислова Профспілка IG Bau. Хто займається прибиранням приміщень, в першій платіжній групі отримує мінімальну заробітну плату в розмірі 10,30 євро брутто на годину на заході країни, на сході заробітна плата становить 9,55 євро . Законом визначена висота мінімальної заробітної плати, яка складає в даний час 8,44 євро брутто в годину. Особи, працевлаштовані в шостій платіжній групі, тобто очишчення фасадів, будівель і миття вікон, отримують в середньому від 13,55 євро на Заході і 12,18 євро на Сході. Отримують вони вищу заробітну плату, оскільки їх робота вимагає більшої кваліфікації, ніж прибирання приміщень. Від 2020 року загальнонаціональний мінімум буде застосовуватися по всій країні, склавши 10,18 євро в першій і 14,10 євро у шостій робочій групі.
Друга платіжна група поширюється на особи, які прибирають операційні блоки, бокси, відділи інтенсивної терапії а також туберкульозні відділи. Мінімальна ставка тут на 64 центи
вища на заході Німеччини і на 53 центи на сході країни. Третя платіжна група включає в себе роботу, яка вимагає додаткових кваліфікацій, як наприклад знищення шкідників чи технічна охорона перед випромінюванням. Працівники отримують в цій групі між 10,67 євро (на сході країни), а 11,60 євро (на заході країни). Дев’ята платіжна група передбачає 15,46 євро на сході країни і 17,31 євро на заході. Згідно даним Федерального Відділу Праці, особи, що займаються прибиранням будівель, заробляють в середньому 1 885 євро місячно, тоді як особи, миючі вікна, – 2 292 євро.

Однак, серед роботодавців існують також такі, які платять мінімальну ставку, але при кожному її підвищенні вимагають прибирання більшої поверхні будівлі в тому самому робочому часі праці. Хто ж не хоче дозволити собі таке трактування, найчастіше є висиланий до іншої будівлі. Найчастіше означає це більш високі витрати за проїзд, яких роботодавець не покриває. Прибираючий персонал крім того часто є пов’язаний трудовим договором на визначений строк (тимчасовим трудовим договором).

Прибиральниці і прибиральникі, працевлаштовані в приватних будинках, не належать до профспілок, через що не є вони пов’язані тарифною системою оплати праці і не мають встановленої мінімальної ставки заробітної плати. Найчастіше працюють також „на чорно”. Існують також інтернет-портали, які допомагають знайти прибираючий персонал. Погодинна ставка найчастіше коливається від 12 до 18 євро, але це також включає в себе комісію.

Експерти вважають, що в німецьких будинках працює близько 4 млн прибиральниць і прибиральників, більшість з яких — жінки, а 75% зайнятих працює на “чорно”.
Дослідницький інститут “Forsa” (“Гроші”) в 2016 році провів опитування, згідно з яким 23% опитаних платить своїм працівникам 8,50-10 євро за годину, 53% пропонує 10-12 євро за годину, а 24% навіть більше.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze