Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Обіцянка Європейського Союзу має надзвичайну важливість: так званим тимчасовим працівникам повинні бути надані ті ж умови праці, що й працівникам працевлаштованим на постійній основі. Це передбачає закон, але реальність не завжди з ним співвідноситься.

Рішення Європейського Суду

Суд ЄС роз’яснив, що тимчасові працівники повинні отримувати такий самий захист, як і працівники працевлаштовані на постійній основі. Якщо так звані Leiharbeiter заробляють менше, вони повинні отримати вирівнювання заробітної плати.

Позов до суду подала працівниця, яка на початку 2017 року була працевлаштована на кілька місяців через агентство з працевлаштування. У баварському магазині роздрібної торгівлі, де вона працювала, їй платили всього 9,23 євро за годину, що на 4 євро менше, ніж отримували працівники тієї ж компанії працевлаштовані на постійній основі.

Суд посилює права тимчасових працівників

Слід визнати, що Європейський Суд вирішив, що тимчасові працівники можуть заробляти менше, ніж працівники працевлаштовані на постійній основі. Однак в якості компенсації вони повинні отримати відповідне вирівнювання заробітної плати. Компенсацією може бути збільшення кількості вихідних днів або скорочення робочого часу. Важливо, щоб роботодавці встановлювали компенсацію пропорційно меншій заробітній платі. Це означає, що так званий Leiharbeiter, який заробляє вдвічі менше, ніж постійний працівник, не може отримати ще один день відпустки в рамках компенсації. Про це заявив генеральний омбудсмен Ентоні Коллінз ще до винесення рішення Європейським Судом.

Рішення та наслідки для колективних трудових договорів (Tarifverträge)

Рішення стосується колективних трудових договорів (Traifverträge), які часто передбачають нижчу заробітну плату для галузі тимчасового працевлаштування (Zeitarbeitsbranche) порівняно зі стандартною оплатою праці в даній галузі або нормами колективного договору всередині даної компанії (Haustarifvertrag). З цієї причини в майбутньому сторони колективних трудових договорів повинні будуть включити положення про оплату праці найманих працівників.

Підприємства та профспілки повинні будуть дотримуватися цих правил, оскільки Суд Європейського Союзу роз’яснив, що німецькі суди можуть проводити перевірки колективних трудових договорів і, таким чином, вимагати запровадження компенсації для тимчасових працівників. Це означає, що німецькі суди мають право відхиляти такі колективні трудові договори, в яких так звані Leiharbeiter не отримують достатнього захисту.

Федеральний трудовий суд (Bundesarbeitsgericht BAG) повинен повторно розглянути справу

Суд передав справу тимчасового працівника до Федерального трудового суду (Bundesarbeitsgericht BAG) для повторного розгляду. Рішення може полегшити тимчасовим працівникам реалізацію своїх прав у майбутньому. Якби суд міг визнати колективні договори незаконними, профспілки могли б домовитися про нові договори з підприємством, щоб тимчасовим працівникам не доводилося боротися за свої права в судовому порядку.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze