Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Німецькі фермери страждають на недобір працівників на збирання спаржі. Збирання спаржі на є легкою роботою, тому і бажаючих мало. Дешева робоча сила зі Східної Європи знайшла прибутковий заробіток у себе на батьківщині. А до мінусів збирання спаржі, також, додається погана погода та не завжди добрі умови.

У Баварії людей до збирання спаржі було знайдено за лічені дні до початку сезону. За словами Міріам Адель, за остатні п’ять років дуже важко знайти працівників завчасно. Зокрема, різко скоротилась кількість працівників польського походження. «Ще десять років тому, майже виключно поляки працювали над баварським вирощуванням спаржі. Сьогодні це рідкість », – каже Адель.

Це підтверджує також Ганс Лехар, керівник Obst- und Gemüse-Absatzgenossenschaft Nordbaden (OGA). Зі Східної Європи приїжджає невелика кількість людей, тому що на батьківщині їх і так чекає достатньо роботи. Лехар також зустрічався з випадками, коли співробітники, які раніше погодилися на цю роботу та обіцяли приїхати, не приїжджали. У майбутньому фермерам доведеться шукати людей поза Європою. За словами Легара, мінімальна заробітна плата також є проблемою. З такими низькими доходами збільшення витрат на заробітну плату неможливе.

На наступні два-три роки прогнози щодо полів зі спаржею не веселі. Планується ліквідування, хоча-б третини полів. Landesbauernverband Baden-Württemberg і Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer також підтверджують, що це може статися.

Міністерство сільського господарства Баварії усвідомлює проблеми з пошуком помічників для збирання врожаю. До того, люди зі Східної Європи, які шукають роботу, мають великий вибір посад, найчастіше з кращою винагородою, легшою роботою або працевлаштуванням на більш тривалий період. Крім того, батьківщини працівників зі Східної Європи пропонують все кращі і кращі умови праці. Федеральне бюро праці вже зв’язалося з іншими країнами, з надією, що так буде простіше знайти для себе працівників. На початку 2019 року почалися перші переговори з іноземними службами зайнятості. Однак, до досягнення будь-якої згоди, пройде ще немало часу.

В цьому році сезон видався вдалим. Завдяки м’якій погоді, спаржу почали збирати ще в лютому в Нижній Саксонії, Північному Рейні-Вестфалії, Гессені і Пфальці. Однак низькі температури гальмують ріст рослини. При ідеальній температурі землі (19 градусів) рослинка може вирости до 6 см за добу. При низьких температурах, вночі спаржа не росте близько 2 см за добу.

У Саксонії Ангальт, фермери спаржі намагаються боротися з такими проблемами. У першій половині сезону було зібрано близько 200 тон спаржі, що означає на 100 тон менше, ніж зазвичай. Тому очікується, що в кінці сезону врожай буде значно меншим, ніж у попередньому році. За даними Федерального статистичного управління Німеччини, у 2018 році було зібрано 129 600 тон спаржі. Найбільш у Нижній Саксонії, Бранденбурзі, Баварії та Північному Рейні-Вестфалії. Середній житель країни з’їїв 1,42 кг. На минулому тижні ціна спаржі становила в середньому 7 євро за кілограм.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze