Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Електронний лікарняний лист дедалі більше переходить до категорії стандартних цифрових послуг. Про це, як пояснили в Національній асоціації лікарняних кас (GKV) свідчать дані першого кварталу цього року. Відбувається регулярна взаємодія між керівництвом підприємств та лікарняними касами. Згідно із зібраною інформацією, наданою GKV, з початку року роботодавці вже отримали від своїх співробітників 21,6 мільйона цифрових повідомлень про хворобу. Для порівняння – за весь минулий рік у рамках пілотного етапу було зафіксовано 5,9 млн повідомлень.

За даними Національній асоціації лікарняних кас, цифрова передача документів лікарями в медичні страхові компанії показує, як на практиці працює електронний лікарняний лист. Лише в березні 2023 року лікарями було відправлено 12,9 мільйонів електронних листків непрацездатності, що на 13% більше, ніж у лютому.

З липня 2022 року медичні установи зобов’язані видавати листки непрацездатності в електронному вигляді. Доріс Пфайффер, голова правління Німецької національної спілки обов’язкового медичного страхування (GKV), пояснила, що електронний лікарняний лист швидко став невід’ємною частиною системи охорони здоров’я. «Це свідчить про те, що добре функціонуючі електронні процедури охоче сприймаються роботодавцями, медичними установами та застрахованими особами. Загалом, такого роду нововведення сприяють розвитку цифровізації в Німеччині».

У GKV також звернули увагу, що електронна звітність дозволяє отримати більш точне уявлення про лікарняні листи. Досі «статистика не могла оцінити повну картину лікарняних листків, оскільки працівники не завжди подавали до лікарняної каси підтвердження своєї непрацездатності, особливо у випадку короткочасних та раптових захворювань», уточнили в асоціації. «Ці листки непрацездатності були відсутні в статистиці».

Кількість листків непрацездатності перевищує очікування

На сьогодні було підраховано, що загалом щорічно видається від 70 до 80 мільйонів листків непрацездатності. Приблизно три мільйони електронних листків непрацездатності щотижня надходять із кабінетів лікарів до каси медичного страхування, раніше передбачувана кількість видавалася значно заниженою. Ще однією перевагою запровадження електронної процедури є те, що в майбутньому лікарняні листки будуть реєструватися більш детально та створять більш реалістичну картину хвороби працівників.

З 1 січня громадяни, які мають обов’язкове медичне страхування, повинні, як і раніше, повідомити роботодавця про свою непрацездатність і вказати, як довго вони можуть бути відсутні. Медичні установи передають електронне повідомлення про хворобу до відповідних лікарняних кас. Роботодавець, у свою чергу, повинен буде самостійно запросити ваш електронний лікарняний у страхової компанії.

Національна асоціація лікарняних кас зазначає, що окрім листків непрацездатності, на які припадає близько 90% загального обсягу, існують інші форми документів, які вже інтегровані в електронну процедуру. Наприклад, періоди перебування в стаціонарі та довідки про страхові нещасні випадки. Також планується, що з 2025 року лікарняні каси надаватимуть цифрову інформацію про терміни реабілітації.

 

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze