Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Багато ремісничих підприємств у Німеччині мають труднощі із пошуком достатньої кількості працівників, навіть в епоху коронавірусу. Згідно з дослідженням Інституту німецької економіки (IW), на даний час не вистачає 54 000 підмайстрів. Загалом, на німецькому ринку праці не вистачає близько 65 000 кваліфікованих працівників. Через це клієнтам часто доводиться довше чекати на реалізацію певної послуги,  а компанії втрачають значну кількість нових замовлень.

Ще важче знайти фахівців із титулом майстра. Вони терміново потрібні не тільки, як працівники, а й наступники,  які повинні перейняти бізнес. Попит на кваліфікованих працівників є величезний. Згідно з дослідженням, є аж 5500 вакантних робочих місць для кваліфікованих працівників, зі званням майстра. Дефіцит кваліфікованих фахівців, особливо відчувається в будівельному секторі. У 2020 році на кожних 100 вільних робочих місць у будівельній галузі припадало лише 24 безробітних з відповідною кваліфікацією. Нестача кваліфікованих працівників у галузі санітарно-технічних, опалювальних та кондиціонерних технологій є так само драматична. Також бракує відповідного персоналу для продажу м’ясних продуктів. Згідно з дослідженням, кваліфікованих спеціалістів не вистачає, зокрема, у галузі медицини, ортопедії, реабілітації, підземного та наземного будівництва.

Криза, викликана коронавірусом, по-різному вплинула на окремі ремісничі професії. Компанії зазнали величезних фінансових втрат в результаті закриття перукарень, оптиків та акустиків слухових апаратів. Через це попит на роботу в цих секторах впав нижче рівня, який був до пандемії. З іншого боку, багато компаній у будівельній галузі відносно швидко вийшли з кризи, і завдяки цьому попит на робочу силу в цьому секторі в грудні 2020 року знову перевищив докризовий рівень.

У ремісничому секторі важко заповнити місця, призначені для практики. Відсоток вакантних місць у ремісничому секторі був вище, ніж в інших секторах. Голова Об’єднання спілок німецьких ремісників (ZDH) Ганс Петер Воллсайфер ( Hans Peter Wollseifer) вважає, що проблема полягає в тому, що молоді люди занадто мало знають про перспективні можливості в ремеслі. Є багато професій з дипломом кваліфікованого робітника, в яких можна зробити кар’єру, і не гіршу, чим з університетським диплом.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze