Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

У вересні інфляція в Німеччині значно знизилася. За даними Федерального статистичного відомства (Statistisches Bundesamt), споживчі ціни зросли на 4,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це найнижче показник з лютого 2022 року. Тоді інфляція становила 4,3%.

У серпні 2023 року річна інфляція становила 6,1%. Базова інфляція, тобто рівень інфляції без урахування нестабільних цін на енергоносії та продукти харчування, також значно знизився. У вересні він впав до 4,6%, що є великою різницею після 5,5% у серпні.

«Deutschlandticket» стримує інфляцію

Однією з причин такого значного зниження є економічний ефект, який був викликаний припиненням дії так званого „9-євро-квитка” минулого року. У вересні минулого року квитки різко подорожчали. Завдяки введеному в травні 2023 року наступнику проїзного квитка за 9 євро, так званому „Deutschlandticket”, квитки у вересні 2023 року знову значно подешевшали, ніж за аналогічний період попереднього року.

Основним чинником зростання цін є продукти харчування, які подорожчали на 7,5% порівняно з вереснем 2022 року. У серпні ціни на продукти харчування зросли на 9,0%. Ціни на енергоносії зросли на 1,0% у вересні після підвищення на 8,3% у серпні. Послуги подорожчали на 4,0% після зростання на 5,1% у серпні.

Експерти розраховують на подальше зниження інфляції

На щастя, в даний час інфляція тримається подалі від найвищої позначки з часів возз’єднання Німеччини восени 2022 року. Експерти очікують, що в найближчі місяці темпи інфляції продовжать знижуватися.  

«Прискорене зниження інфляції у вересні дає надію на те, що динаміка високих темпів інфляції в Німеччині закінчилася», — пояснює Себастьян Дуллієн, директор Інституту IMK. Економіст DWA Europa Ульріке Кастенс переконана, що: «Також у найближчі місяці базові ефекти призведуть до зниження інфляції з 3% до 3,5% до кінця 2023 року».

Джерело: Tagesschau

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze