Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Тимчасова робота в Німеччині – це великий ринок з багатьма нормативними актами. Встановлена законом мінімальна заробітна плата, яку виплачують компанії, контролюється управлінням Finanzkontrolle Schwarzarbeit. Усім іншим займається Федеральне бюро зайнятості (BA). На величезну кількість роботи, працевлаштовує воно, однак, занадто мало персоналу. У першій половині 2018 р. в Німеччині працювало 1,02 млн. тимчасових працівників в 52 300 агентствах тимчасового працевлаштування. Оскільки роботодавець,  який делегує працівника, може мати декілька підприємств, то кількість компаній значно перевищує кількість роботодавців. У червні 2018 року в Німеччині працювало 10 232 роботодавців з безстроковою згодою на робітничий лізинг працівників і 10 584 з терміновою згодою на робітничий лізинг. 888 з них мають головний офіс за межами країни.

На такий обсяг роботи припадає лише 5 перевіряючих інспекційних груп Федерального бюро праці, які загалом забезпечують 85 робочих місць. Кожна група припадає на конкретний регіон і осілі там агентства тимчасового працевлаштування. У минулому році було проведено 5 579 перевірок (4 867 в компаніях і 712 на підставі документів). Це означає, що тільки кожне 10 агентство тимчасового працевлаштування було перевірено ВА. „Агентство тимчасового працевлаштування може розраховувати на контрольні перевірки кожні десять років”, – говорить експерт з питань зайнятості Мюллер-Геммеке ( Müller-Gemmeke), яка підкреслює, що в установі працевлаштована занадто мала кількість працівників.

На деякі фірми, які вдалося перевірити, були накладені штрафи. У 2018 році  агенціям тимчасового працевлаштування виставили штрафи на загальну суму 2,6 млн. євро. Це в три рази більше, ніж три роки тому, коли існували тільки три контролюючі групи. Таким чином, число чиновників, що перевіряють фірми має вплив на кількість виявлених порушень. Крім того, аж 109 фірмам відібрано дозвіл на робітничий лізинг. Мюллер-Геммеке ( Müller-Gemmeke) підкреслює, що перевірок має бути набагато більше, оскільки в країні не бракує непорядних агентств тимчасового працевлаштування.

Про проведення інспекційного відвідування інспектор праці повідомляє об’єкт відвідування  приблизно за 2-4 тижні, щоб фірма мала можливість підготувати відповідні документи.  Незапланованих перевірок ВА не передбачає. Якщо власник агентства тимчасового працевлаштування не погодиться на проведення перевірки,  може надіслати відповідні документи до установи. У разі підозри, що власник агентства тимчасової зайнятості порушує чинне законодавство, інсектори навіть без згоди власника можуть відвідати головний офіс компанії. Як правило, особи з терміновою згодою на лізинг персоналу після закінчення цього періоду не отримують продовження дозволу, якщо відмовляються від проведення перевірки.

„Мене іритує, як здійснюються перевірки BA. Теоретично і практично власник агентства тимчасового працевлаштування  може спокійно підготувати всі документи і тоді перевірка управління Федерального бюра зайнятості може прийти”, – каже Мюллер-Геммеке ( Müller-Gemmeke), яка хоче, щоб чиновники BA отримали більше повноважень.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze