Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Причини зростання цін на яйця

Як повідомила Мехтільд Клоппенбург, експерт інформаційного товариства сільськогосподарського ринку (AMI) у Бонні, минулого тижня середня вартість упаковки з 10 яєць розміру M становила 2,02 євро. Рік тому ціна за такий лоток становила 1,75 євро.

Споживачам варто враховувати підвищення цін перед святковим сезоном, оскільки попит на них набагато більший, ніж в інші дні року. Яйця переходять у розряд дефіцитних товарів. Варто також зазначити, що додатковими причинами є значне підвищення цін на енергоносії, корми, заробітну плату, плюс пташиний грип.

Як заборона вбивати курчат-самців впливає на вартість яєць?

Ще однією причиною високих цін, на думку експертів, є заборона в Німеччині на вбивство курчат -самців, яка набула чинності в січні минулого року. Це поклало край масовому знищенню самців курчат, вирощування яких було нерентабельним, оскільки вони не несуть яєць і мають мало м’яса.

За даними асоціації фермерів Landvolk Нижньої Саксонії, багато інкубаторів не змогли виконати вимог законодавства й тому повністю припинили свою діяльність. Нововведення змусило невеликі інкубатори, де вилупилося менше ніж 500 000 курчат, відмовитися від роботи. У результаті минулого року в німецьких інкубаторах було виведено на 45% менше пташенят, а багато курей-несучок прибуло з-за кордону, де вбивство пташенят усе ще дозволено.

Перспективи німецьких інкубаторів

Для невеликих інкубаторів, інвестиції для визначення статі яєць були занадто дорогими, особливо після того, як припинився дохід від продажу пташенят-самців, як корму для зоопарків та соколиних ферм. Ці витрати були занадто великі і легше було організувати перевезення півників, наприклад, до Польщі.

Через введену заборону на вбивство пташенят, селекціонери курей-несучок несуть більші витрати, пов’язані з утриманням тварин. Наслідком цього є те, що багато фермерів беруть менше нових курей для розведення.

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze