Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Під час пандемії вперше за багато років виникла ситуація, коли жителі Німеччини могли купувати деякі продукти тільки в обмежених кількостях. Інших продуктів просто не вистачало. Коли ситуація, нарешті, стабілізувалася, стався різкий поворот. Війна в Україні призвела до затримок і перебоїв у постачанні товарів. Жителі Німеччини хочуть зробити запаси продуктів і водночас допомогти жителям України, закуповують величезну кількість продуктів. Чого саме не вистачає?

Рослинна олія

В першу чергу рослинної олії. Даремно шукати її на полицях магазинів. Незабаром також можуть виникнути проблеми з доступністю продуктів, які містять велику кількість олії або на ній смажені. Виробники картоплі фрі та чіпсів уже б’ють тривогу.

Зерна гірчиці

Велика кількість зерен гірчиці, що продається в Німеччині, надходить з України. Вторгнення РФ в Україну призвело до дефіциту гірчиці в Німеччині. Сировини для гірчиці вже не вистачає. Дефіцит сировини вже змушує німецьких виробників гірчиці скорочувати її виробництво та підвищувати ціни на свою продукцію. І найближчими тижнями й місяцями дефіцит посилиться.  

Пшениця

Набагато драматичнішим є брак пшениці. Україна є великим експортером цього зерна. Деякі країни, навіть повністю залежать від поставок пшениці з цієї держави. Якщо в Німеччині не повинно бути великого дефіциту цього продукту, то ціни на продукцію з пшениці можуть значно зрости. Це стосується також підвищення цін на м’ясо. Зерно є важливим компонентом корму для тварин.

Дизель

Нафта, з якої виробляють дизельне паливо, надходить переважно з Росії. Крім того, у багатьох випадках дизельне паливо імпортується безпосередньо до Європи з російських нафтопереробних заводів. Тепер можуть виникнути перебої в поставках.

Добрива

Багато заводів, що виробляють добрива, стоять вже кілька місяців. Чому? Їх виробництво більше не приносить прибутку.

Папір

Для виготовлення паперу потрібно багато енергії. А ціни на неї, як відомо, продовжують зростати. Таким чином, цей бізнес також стає збитковим. Це також стосується й туалетного паперу.

Автозапчастини

Ціни на сталь і алюміній продовжують зростати. І до того ж війна в Україні зробила недоступними деякі автомобільні комплектуючі та запчастини. З цієї причини перші німецькі автомобільні компанії змушені були припинити виробництво і перейти на Kurzarbeit.

Продукти з Китаю

Крім того, вже 2 роки Європа бореться з занадто малою кількістю поставок будівельних матеріалів чи мікрочіпів з Китаю. Під час пандемії виробництво на багатьох заводах сильно скоротилося через зменшення попиту. Таким чином, заводи в Китаї також скоротили виробництво деталей. Тепер, коли все повернулося до норми, все-таки бракує компонентів з Азії.

Однак причина підвищення цін продовольчих товарів полягає не тільки в зменшенні обсягів поставок. Зростання цін на енергію, газ та нафту також призводить до зростання цін. 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze