Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Літр молока вже перевищив ціну 1 євро, найдешевше вершкове масло коштує майже 2,30 євро, а фірмове варення коштує понад 3 євро. Хліб, макарони та йогурт також подорожчали. Змішаний житній хліб можна було купити наприкінці 2021 року менше, ніж за 1 євро. На початку цього року ціна зросла до 1,10 євро, а зараз коштує 1,50 євро.  Ціни продовжують рости. Вищі витрати на енергію, корми чи добрива призвели до зростання цін.

Ціни на добрива різко зросли

Так високі ціни на газ призвели до того, що вартість добрив різко зросла. Через зростання ціни на добрива у Європі, торговельні ціни продовжують зростати, хоча попит на добрива зараз падає. Виробники підвищили ціни до такого рівня, що покупці вважають, що восени ситуація може бути плачевною. Зерно і мінеральні добрива дорожчають у найважливіших торгових центрах Європи. Ціна на карбамід на комерційних ринках зросла на 50 євро за тонну. Після початку війни в Україні за тонну потрібно вже заплатити 1300 євро. Вже вдалося відійти від цих різких підвищень, але, ціни тримаються на високому рівні. Наприкінці 2021 року виробники платили 300 євро за тонну. У червні цього року ціна вже зросла до 735 євро за тонну, а в липні ціна за тонну досягла 785 євро. 

Вищі ціни на добрива безпосередньо впливають на вартість кормів, сої, овочів і фруктів. Оскільки добрива важливі для посіву та посадки, ціни майже на всі основні продукти харчування стрімко зростають.

Фермери та молочна промисловість останнім часом неодноразово скаржилися на величезне зростання витрат на енергію, корми та добрива, виправдовуючи вищі ціни на продукти. Наступним утрудненням є проблеми кадрового дефіциту. Знову ж таки, немає помічників зі Східної Європи. Однак у жовтні підвищиться мінімальна заробітна плата, що може сприяти черговому зростанню цін.

Фактично, споживачі вже зараз повинні очікувати зростання цін на основні продукти харчування.

 Найдешевші спагетті коштує понад 80 центів.

Соняшникова олія коштує 3,49 євро за літр.

Літр молока коштує 1,09 євро, а ціна вершкового масла в магазинах Aldi, Lidl, Rewe і Edeka становить 2,29 Євро.

Значно подорожчав ріпак (+77,1%). Крім того, ціни виробників картоплі за рік зросли більш ніж удвічі (+106,2%).

Ціни на продукти харчування будуть далі зростати?

Виробники хочуть підняти ціни, супермаркети, у свою чергу, хочуть цього уникнути або зробити це в дуже незначній мірі.

 Де можна купити дешеву пляшку молока й пачку вершкового масла?

Якщо ви живете в сільській місцевості: відвідайте молочні ферми та ринки, за місцем проживання. Свіже молоко прямо з ферми дешевше, ніж пляшка молока з полиці магазину.

Якщо ви живете в місті: шукайте акції! Часто магазини пропонують вигідні акції, на яких можна чимало заощадити.

 Робіть ставку на знижки

Шукайте акції у рекламних газетках магазинів, а фірмові товари купуйте тільки зі знижками. Щотижневі акції є важливою частиною розпродажів для Aldi Süd, Aldi Nord, Lidl, Rewe, Edeka, Hit та інших дискаунтерів.

Будьте пильні, часто дешевші продукти лежать на нижніх полицях. Шукаючи продукти просто на рівні очей, ви часто платите набагато більше.

 Економте на покупках!

Гарна підготовка та ефективні поради можуть заощадити вам багато грошей щомісяця. Навіть до 140 євро на місяць!

  1. Читайте та записуйте спеціальні акційні пропозиції та шукайте купони.

 

Переглядаючи щотижневі пропозиції, ви дізнаєтесь, що в даний час на акції й на чому можна заощадити. Візьміть їх на замітку, та шукайте спеціальні пропозиції в додатках магазину, у них часто є купони зі знижками до 50%.

  1. Створіть тижневий план харчування.

Складіть тижневий план харчування. Що ви хочете їсти, у які дні тижня і які продукти вам для цього потрібні.

При гарній підготовці можна заощадити до 50 євро на місяць.

 

  1. Продукти купуємо під кожен окремий список.

Складаємо список та визначаємо кількість продуктів під кожний магазин. Таким чином, ви не заплутуєтеся в акціях, все буде чітко написано в списку, і це заощадить вам гроші.

 

  1. Оцініть вартість своїх покупок і заощаджуйте.

Перш ніж відправитися за покупками, порахуйте, скільки грошей вам знадобиться на покупки. Це дозволяє уникнути дорогих спонтанних покупок.

 

  1. Порівняйте ціни за вагою та об’ємом.

Зверніть увагу на базову ціну на полиці. Завжди вказується ціна за кілограм або літр. Це дозволяє краще порівнювати ціни окремих брендів.

 

  1. Купуйте дешевші продукти.

При здійсненні покупок зверніть увагу на товари власних торгових мереж, таких як «Ja» або «Gut & Günstig».

 

  1. Покупки перед закриттям магазину.

Якщо ви робите покупки прямо перед самим закриттям магазину, ви часто знайдете вигідні пропозиції, особливо на прилавках з овочами, фруктами, м’ясом і йогуртами.  Акції до 50% можуть бути вашими!

 

  1. Не використовуйте платіжну картку в супермаркеті

Щоб тримати свої фінанси під контролем, варто розплачуватися готівкою, а не карткою.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze