Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

На Заході погодинна ставка становить 31,40 Євро, на Сході лише 26,60 Євро. Основною причиною різниці в оплаті праці є здебільшого «різні економічні структури», каже керівник Ifo, проф. Йоахім Рагніц. Немає великих компаній, які спроможні виплачувати відповідно вищу зарплату. Крім того, багато менших компаній, особливо на Сході, не пов’язані колективними договорами. Таким чином, по всій Німеччині кількість компаній з колективними договорами зменшується протягом останніх 25 років.

Однак проф. Рагніц відкидає вимоги політиків щодо більшої кількості колективних угод на Сході та каже: «Ці пропозиції не дуже корисні. Ключ до більшого зростання заробітної плати на Сході полягає не в зміцненні колективних переговорів, а в тому, щоб допомогти компаніям ще більше підвищити свою продуктивність, щоб вони дійсно могли заробляти більше».

Найбільші відмінності в заробітній платі спостерігаються в текстильній, електротехнічній та автомобільній промисловості

В деяких галузях відмінності виплат колосальні. За даними Федерального статистичного відомства (Statistisches Bundesamt), працівники швейної промисловості Східної Німеччини змушені погоджуватися з найбільшою різницею в заробітній платі (там зарплата становить 60% від погодинної ставки на Заході). Далі йдуть працівники «виробництва електроустаткування» (63,4%) та автомобільної промисловості (66,2%). Лише в державному секторі (адміністрація, вчителі, поліція тощо) рівні зарплати на Сході та Заході.

Лише Саксонія, як економічно найсильніша земля Східної Німеччини, досягла рівня заробітної плати найслабшої західнонімецької землі Шлезвіг-Гольштейн. Але є й правда: згідно з виробничою радою в Дрездені, навіть такі великі компанії, як Bosch, не виплачують своїм працівникам премій за інфляцію, різдвяних чи святкових бонусів і мають власну, нижчу корпоративну ставку, ніж працівники Bosch у західній Німеччині.

Щодо подальшого розвитку заробітної плати на Сході проф. Рагніц залишається налаштованим скептично: «Залишається побачити, чи зможе нещодавня угода між Tesla та іншими компаніями на Сході ліквідувати різницю в оплаті праці в довгостроковій перспективі».

Джерело: Bild

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze