Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

У дискусіях про підвищення оплати радіо та телевізійного абонементу все більше людей звертають свою увагу на так звану модель індексації внесків. Комісія з питань телерадіомовлення (нім. Rundfunkkomission) висловилася за тим, щоб від 1 січня 2023 року висота радіо та телевізійного абонементу встановлювалась на основі індексації. На даний момент невідомо, скільки коштуватиме вихідна ставка стартового внеску і за якими показниками буде розраховуватися підвищення цін. Голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Седер (Markus Söder) запропонував вирівняти до рівня інфляції. Політик пропонує автоматичне збільшення абонентської плати за телекомунікаційні послуги  на стільки ж, на скільки збільшиться інфляція споживчих цін. Вихідною ставкою стартового внеску мала б бути ставка нижча 18 євро.

Така позиція повинна була б замінити дотеперішні дії. До цього часу, публічні радіостанції зобов’язані були кожні чотири роки інформувати Комісію з питань визначення фінансових потреб телерадіомовників (KEF) скільки вони потребують грошей. Пізніше KEF запропонувала змінити висоту абонентської плати  на загальний телеподаток, який в даний час становить 17,50 євро на місяць. Останнім кроком є ратифікація всіх пропозицій  16 федеральними землями. Досі їх згода вважалася ймовірною. Наступне підвищення абонентської плати заплановано з 1 січня 2021 року.

Якщо модель індексації буде реалізована, автоматично збільшиться сума внеску абонентської плати. Таким чином, згода Ландтаґу більше не буде потрібна, а ціни зростатимуть щороку. За даними Світового банку, дефлятор ВВП у Німеччині в 2016 році становив 1,3%. Якщо радіо -телевізійний абонемент зростатиме щороку в такому вимірі,  абонентська плата за 5 років підвищилась би приблизно на 1 євро.

Голова АРД/ARD (Загальне телерадіомовлення Німеччини), Ульріх Вільгельм(Ulrich Wilhelm) вже в грудні заявив, що об’є́днання радіо -телевізійного абонементу зі стопою інфляції було б добрим рішенням. Однак це рішення не покриє фактичного збільшення витрат, а для станцій АРД /ARD і ЦДФ /ZDF це означатиме ще менші фінансові можливості. Підвищення, яке, наприклад, враховує розвиток витрат у відділах музики, кіно або спорту, у 2009-2017 роках становило близько 17%, тоді як споживчі ціни зросли за цей період на 10,6%. В останні місяці деякі федеральні землі апелювали, не підвищувати радіо — телевізійну абонементу плату. Проте Вільгельм вважає, що неможливо задовольнити ці вимоги. Якщо в наступні роки абонементна плата залишиться на колишньому рівні, пропозиція телекомунікаційних послуг буде набагато скромнішою.

 

 

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze