Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Новий рік, нові правила. Січень – місяць, сповнений змін. Іноді вони стосуються всіх, іноді – лише певних груп, наприклад, працівників, батьків або власників нерухомості. Так чи інакше, більшість нормативних актів (загалом) принесуть більше грошей. Дізнайтеся, які саме.

Основний неоподатковуваний мінімум Grundfreibetrag 

Для її отримання не потрібно подавати заяву. Замість попередніх 10 908 євро, із січня 2024 року неоподатковувана сума в Німеччині становитиме 11 604 євро на рік. Це означає, що всі доходи, які перевищили цю межу, оподатковуються.

Податковий поріг вирівнюється

Прибутковий податок сплачується після перевищення базової неоподатковуваної суми (нім. Grundfreibetrag). Однак, починаючи з січня, він зростатиме повільніше, ніж минулого року, з урахуванням прогнозного рівня інфляції. Якби цього не сталося, спрацювала б так звана холодна прогресія, і підвищення зарплати насправді означало б менше грошей у гаманці.

Найголовніше те, що нижчий податковий поріг означає для вас більший чистий дохід. Наприклад, найвищий податковий поріг застосовується лише до річного доходу 66 761 євро (2023 рік: 62 810 євро).

Внески на соціальне страхування

Щомісяця частина заробітної плати сплачується до різних систем соціального страхування, таких як пенсійне та медичне страхування. З січня так званий ліміт розміру внесків, або Beitragsbemessungsgrenze, значно зростуть. Він регулює рівень доходу, до якого необхідно сплачувати внески в Німеччині. Його підвищення означає, що люди з високими доходами повинні будуть сплачувати вищі внески на соціальне страхування. 

У 2024 році внески на обов’язкове пенсійне страхування та страхування на випадок безробіття (Rentenversicherung та Arbeitslosenversicherung) становитимуть 7550 євро на місяць на заході та 7450 євро на сході країни. Ліміт внесків на обов’язкове медичне страхування та страхування на випадок довготривалого догляду (Krankenversicherung und Pflegeversicherung) збільшиться по всій країні до 5 175 євро на місяць.

Поріг звільнення від сплати солідарного податку

Податок солідарності в Німеччині наразі стягується лише з певних видів доходу та приросту капіталу. Із січня ліміт звільнення від податку на дохід збільшиться: платник податків буде зобов’язаний сплачувати так званий Solidaritätszuschlag, якщо його дохід становить щонайменше 68 413 євро на рік. Для партнерів, які подають спільні податковій декларації, цей ліміт становить 136 824 євро.

Допомога для дітей

Сім’ї з дітьми, також можуть розраховувати на вищу допомогу на дітей (нім. Kinderfreibetrag). У 2024 році вона становитиме 3 192 євро на одного з батьків (у 2023 році – 3 012 євро). Допомога по догляду за дитиною та допомога на потреби освіти залишається незмінною і становить 2 928 євро.

Максимальний розмір аліментів

Якщо ви сплачуєте аліменти в Німеччині, їх можна відрахувати з податку як надзвичайні витрати. Максимальна сума для цього буде збільшена з січня разом з основною неоподатковуваною сумою і становитиме 11 604 євро.

Допомога громадянам Бюргергельд 

Із січня 2024 року розмір соціальної допомоги Bürgergeld (до 2023 року допомога Hartz IV) збільшиться. Стандартна ставка для самотньої дорослої людини зросте з €502 до €563. Дорослі, які проживають із партнером отримуватимуть 506 євро замість 451 євро. Допомога на дітей також зросте – залежно від віку на 39 євро (від 0 до 5 років), на 42 євро (від 6 до 13 років) або на 51 євро (від 14 до 17 років).

Мінімальна заробітна плата в Німеччині

Наступного року встановлена законом мінімальна заробітна плата зросте з нинішніх 12 євро за годину до 12,41 євро. Коли її запровадили у 2015 році, вона становила 8,50 євро. Це також означає зміни для працівників, які працюють неповний робочий день, або так званих міні-працівників. Відповідно до підвищення мінімальної заробітної плати збільшиться їхній місячний ліміт заробітку. Із січня вони зможуть заробляти 538 євро на місяць замість колишніх 520 евро. Якщо ви заробляєте більше, ваша зайнятість вважатиметься не мінімальною. У цьому випадку ви зобов’язані сплачувати внески до фондів соціального страхування. 

Системи опалення

Вступають в силу нові норми Закону про опалення: З січня в нових будинках у нових районах забудови буде дозволено встановлювати лише системи опалення, щоб 65% тепла генерувалося за рахунок відновлюваних джерел енергії. У багатьох випадках це будуть теплові насоси.

Допомога з догляду за недієздатною особою Pflegegeld

Кожен, хто потребує догляду, але живе вдома, може отримати допомогу на догляд. Розмір допомоги залежить від ступеня індивідуальних потреб відповідної особи й наразі становить від 316 до 901 євро на місяць. Особа, яка потребує догляду, повинна використовувати ці гроші для оплати послуг доглядальниці або опікуна. У 2024 році розмір допомоги збільшиться на 5%. 

Також зростуть субсидії з фондів страхування по догляду за людьми, які перебувають у будинках для людей похилого віку. Розмір допомоги залежить від того, скільки часу така особа перебуває в будинку престарілих. У перший рік перебування пацієнта в стаціонарному закладі звільнення від особистого внеску становить 5%, у 2024 році воно зросте до 15%. З другого року перебування пацієнта в закладі допомога збільшується з 25 до 30%, на третій рік – з 45% до 50% і на четвертий рік – з 70% до 75%.

Субсидія на електромобілі

У 2024 році умови фінансування електромобілів стануть жорсткішими. Право на державні субсидії матимуть лише повністю електричні транспортні засоби, ціна нетто яких не перевищує 45 000 євро. Максимальна дотація з державного бюджету може становити 3 000 євро.

Що стосується службових автомобілів, то працівники виграють від вищих лімітів вартості придбання. Якщо раніше електричні службові автомобілі могли коштувати максимум 60 000 євро, то із січня ліміт збільшено до 70 000 євро. Це дозволить скористатися податковими пільгами порівняно з автомобілями із двигунами внутрішнього згоряння. У випадку електричних службових автомобілів оподатковуватиметься лише 0,25 відсотка валової роздрібної ціни електромобіля. Службовий автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння розраховується за 1 % всієї прейскурантної ціни.

Електронний рецепт

Із січня лікарі, з якими укладено договори, зобов’язані виписувати електронні рецепти на ліки, що відпускаються лише за рецептом. Ліки за е-рецептом, застраховані особи можуть викупити за допомогою: мобільного додатку, паперової роздруківки або картки медичного страхування.

ПДВ

З 1 січня у сфері громадського харчування знову діятиме звичайна ставка ПДВ у розмірі 19% замість тимчасово запроваджених 7%. Тому харчування в ресторанах може стати значно дорожчим.

Застава на одноразові молочні пляшки

Досі, молоко та молочні продукти, які продаються в одноразових пластикових пляшках, були звільнені від обов’язкового депозиту. З січня ця пільга втратить чинність. 

Паспорт для дітей

Німецький паспорт для дітей віком до дванадцяти років коштував 13 євро. Із січня цей документ має бути замінений електронним паспортом, із довшим терміном дії та можливістю використання для подорожей по світу. Однак коштуватиме він дорожче: €37.50.

Bahncard

Досі, кожен охочий міг використовувати свою Bahncard, як кредитну картку. Однак з січня 2024 року це стане неможливо. Бали, накопичені до цього моменту, можна буде обміняти лише до кінця 2024 року.

Робоче обладнання

Купуючи товари, які ви використовуєте для роботи, ви можете віднести їх до витрат, пов’язаних із роботою (нім. Arbeitsmittel). З січня це також стане можливим і для більш дорогого робочого обладнання. Якщо смартфон, письмовий стіл, офісне крісло тощо коштують не більше 1000 євро нетто або 1190 євро з ПДВ, їх можна буде задекларувати в податковій декларації. Раніше ліміт становив 800 євро нетто.

Добові витрати  на відрядження

Працівники, які перебувають у службовому відрядженні, у 2024 році, отримуватимуть вищі добові на харчування – принаймні, якщо Закон про можливості розвитку набуде чинності, як і планувалося. З січня кожен має право на 16 євро на день, якщо він був відсутній вдома більше восьми годин, 32 євро, якщо він був відсутній 24 години, й 16 євро на день за прибуття і від’їзд.

Вихідна допомога

Якщо працівники отримують вихідну допомогу, їхній дохід зростає, а разом із ним і ставка податку. Так зване правило однієї п’ятої компенсує цей недолік, застосовуючи до вихідної допомоги нижчу ставку податку. Однак із січня цю знижку надаватиме лише податкова інспекція, а не роботодавець під час виплати вихідної допомоги, як це було раніше. Тому вам потрібно буде спочатку подати податкову декларацію, щоб повернути надміру сплачений податок.

Приватний продаж

Вам не потрібно платити податок, якщо упродож календарного року, починаючи із січня, ваш дохід від приватних продажів не перевищує €1,000. Раніше ліміт становив 600 євро. Це стосується продажів на eBay, у приватних оголошеннях та на Vinted, а також криптовалют, золота та ювелірних виробів. Зміни також залежать від того, як Законопроект про можливості розвитку вийде з погоджувальної комісії.

Інтернет-торгівля

Кожен, хто продає на онлайн-платформах, може отримати лист від податкової наприкінці січня 2024 року. З 2023 року Закон про податкову прозорість платформ передбачає, що ці платформи повинні повідомляти податкові органи про приватні продажі та продавців. Якщо хтось перевищить ліміт звільнення від оподаткування цих продажів, це більше не залишиться прихованим від податкових органів.

Оренда

Із січня ситуація для орендодавців також має покращитися. Той, хто отримує низький дохід від оренди – до 1000 євро на рік (до вирахування витрат), більше не повинен декларувати його у своїй податковій декларації. Звичайно, якщо вищезгаданий закон уже набув чинності.

Житлове будівництво Будівництво житла

Січень також приніс полегшення для майбутніх орендодавців: якщо хтось будує новий будинок або квартиру, або купує нову будівлю, він може списати витрати на придбання та виробництво швидше, ніж раніше. Можна списати 6% на рік амортизаційних відрахувань (Absetzung für Abnutzung – AfA).

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze