Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Польський підприємець у Німеччині  платить ПДВ при купівлі товарів і послуг, але може повернути ці гроші назад у податковій інспекції як частину відрахування ПДВ. З цієї статті ви дізнаєтеся, як правильно поводитися  і які особливі правила діють щодо малих приватних підприємців і осіб, які починають підприємницьку діяльність в Німеччині. Зазвичай в рахунку-фактурі, яку виставляє підприємець іншому підприємцю, фігурує не тільки вартість товару, але і сума податку на додану вартість, іншими словами ПДВ. Оскільки податковий тягар із сплати ПДВ в Німеччині лягає виключно на плечі кінцевих покупців або споживачів, діловий партнер може зробити відрахування сплаченого податку, якщо має право це зробити. Щоб претендувати на повернення грошей, необхідно дотримуватися певних вимог.


Право на відрахування ПДВ

Відрахування ПДВ в Німеччині не можливе в наступних випадках:

Рахунки-фактури, в Німеччині – на що слід звернути увагу

Коли справа доходить до відрахування ПДВ, підприємці повинні звернути увагу на кілька важливих моментів щодо рахунків-фактур:

Підприємець може відрахувати ПДВ, якщо послуга була виконана і він отримав рахунок-фактуру з податком на додану вартість на товари та послуги. Термін оплати у цьому випадку не має ніякого значення. Єдиний виняток відноситься до авансових платежів: ПДВ підлягає вирахуванню тільки в тому випадку, якщо платіж був виконаний.

Якщо у рахунку-фактурі була зазначена занадто висока ставка ПДВ (помилка при обчисленні 19% ПДВ замість 7%), то податкове відрахування можливе лише у розмірі встановленому законом.

У деяких галузях, продавець-постачальник не мусить виставляти рахунок-фактуру з ПДВ. Тоді одержувач сплачує цей податок безпосередньо до податкової інспекції. Одночасно він може подати заяву на відрахування ПДВ у тому ж розмірі. Йдеться про рахунки-фактури відповідно до § 13b німецького Закону про ПДВ (наприклад, у випадку будівельних послуг або послуг з прибирання будівель).

Якщо підприємець проживає в Німеччині і платить тут податки, а ПДВ заплатить в іншій країні Європейського Союзу / Європейської економічної зони, може вимагати його повернення від іноземного податкового органу. Заява в електронному вигляді повинна бути подана до 30 вересня наступного року за допомогою Центрального Федерального Податкового Управління (Bundeszentralamt für Steuern, www.bzst.de закладка Umsatzsteuervergütung).


Рекомендований порядок повернення ПДВ

Якщо ви не рішилися на врегулювання для малих підприємців (про які ми напишемо у другій частині статті) і будете старатись на відрахування ПДВ включеного в рахунки постачальників, рекомендується наступна процедура:

В окремих рахунках-фактурах на суму, що перевищує 5000 євро, до податкової інспекції необхідно подати копії разом з (річною) декларацією з ПДВ . При великому відрахуванні ПДВ податкова служба  часто вимагає копію рахунку-фактури або висилає контролера, який на місці перевіряє обґрунтованість відрахування. Якщо рахунки-фактури на великі суми будуть заздалегідь відправлені до податкової інспекції, можна очікувати більш швидкого повернення ПДВ.


Наслідки

Якщо підприємець отримає повернення ПДВ з німецької податкової інспекції, вже більше не може відраховувати сплачений ПДВ, як частину операційних витрат підприємства. Таким чином, цей податок не вплине на розмір прибутку. У разі купівлі постійних активів, відрахування призводить до того, що ПДВ від ціни покупки не може бути списано як зменшені кошти прибутку на другорядні покупки.

Підприємець, ти це повинен знати

Фірма в Німеччині, з моменту свого заснування, проходить різні етапи розвитку, тому підприємці повинні звертати увагу на різні чинні нормативні акти при відрахуванні ПДВ. Навіть особи, які лише розпочинають свій власний бізнес і які ще не зареєстрували його в органі місцевого самоврядування, вже на підготовчому етапі можуть звернутися до податкової інспекції для відрахування ПДВ на всі витрати, що стосуються їх майбутньої діяльності.

На стадії підготовки для початку підприємницької діяльності податкова служба дозволяє відрахувати ПДВ при наступних витрат:

Обов’язок документування лежить на підприємцеві! Відрахування ПДВ на операційні витрати підприємства ще до фактичного початку ведення господарської діяльності  можливе тільки в тому випадку, якщо засновник компанії детально опише на кожному з рахунку-фактурі, чому даний видаток був необхідний для початку діяльності. Крім того, підприємець повинен пізніше мати право на відрахування ПДВ.

Регулювання для малих підприємців

Коли підприємець розпочинає свою діяльність, німецька податкова служба надсилає йому для заповнення спеціальну анкету. В ній він вказує, чи хотів би, згідно з відповідним положенням, що міститься в Законі про ПДВ, вважатися так званим малим підприємцем. Це можливо, якщо його обороти в поточному році, не перевищують 17 500 євро. У році заснування фірми податкова служба завжди оцінює ПДВ, враховуючи 12 місяців. Отже, якщо ви зареєстрували фірму в липні 2019  і в анкеті для осіб, розпочинаючих свою діяльність,  оціните свої обороти від липня до грудня 2019 року на 15 000 євро, в цьому році ви не зможете скористатися відрахуванням для малих підприємців.

Прогнозований за 12 місяців оборот складе 25 714 євро (15 000 євро : 7 місяців х 12 місяців), що перевищить ліміт 17 500 євро.   

Рішення про класифікацію для малих підприємців згідно з § 19 закону про ПДВ має наступні наслідки:

Відносно врегулювання для суб’єктів малого підприємництва у Німеччині, слід також звернути увагу на наступні аспекти:

Хоча, як малий підприємець ви не враховуєте ПДВ у своїх рахунках-фактурах і не можете його відрахувати, податковий орган очікує, що ви будете подавати щорічні декларації з ПДВ.

У чому причина?

Податкова служба хоче знати, як високі обороти звітного періоду були в році, за який ви подаєте декларацію, і який  їх очікуваний обсяг у наступному році. Завдяки цьому німецька податкова інспекція  відразу буде знати, коли не буде можливим застосування щодо Вас врегулювання для малих підприємців через перевищення висоти обороту.

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze