Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

2020 був насичений непростими подіями та роботою, завдяки якій долалися найскладніші завдання та труднощі. Значна частина людей, що працюють у Німеччині, перейшла на роботу з дому або скорочений робочий час (з нім. Kurzarbeit). Що також відобразилось і на розрахунку податкової декларації за минулий рік. Розглянемо детальніше усі аспекти та їх зміни.

ЗМІНИ ДЛЯ УСІХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

Сума доходу що не оподатковується (з нім . Grundfreibetrag)

Сума що не підлягає оподаткуванню за 2020 рік становить у Німеччині 9 408 Євро. Це означає, що ця частина доходу не буде оподатковуватися. Для пар, які розраховуються разом, базова сума без податків становить 18 816 Євро.

Зміна податкового класу

Подружні пари сміло можуть змінювати податкову касу так часто, як вони хочуть. Досі така можливість існувала тільки  раз на рік або максимум два рази на рік при виконанні конкретних вимог.

Утримання осіб, що вимагають особливого догляду

Якщо житель Німеччини виплачує  утримання (нім. Unterhalt) особи, яка потребує допомоги, він може відняти ці витрати в податковій заяві. Слід зауважити, лише до  9 408 Євро за рік!

ВАЖЛИВІ ЗМІНИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ У НІМЕЧЧИНІ

Домашній офіс

У 2020 році багато людей працювали у віддаленій формі, навіть не маючи окремої кімнати для роботи. З цієї причини уряд Німеччини визначив, що такі працівники зможуть відняти одноразову суму за такий «домашній офіс» (з нім. Homeoffice-Pauschale) у розмірі 5 Євро за один робочий день з дому.

Pendlerpauschale – відшкодування за доїзди до роботи у часи пандемії

Вищезгадані особи, що працювали віддалено з дому, не зможуть скористатися даним пунктом. Ті працівники, що добиралися до місця роботи, можуть відняти 0,30 Євро за 1 км за перші 20 км маршруту і 0,35 євро за кожний наступний кілометр.

Привілеї

Якщо роботодавець оплачує харчування та проживання співробітників, ті повинні включити ці пільги (з нім. Sachbezug) до податкової декларації. За оплачений сніданок потрібно буде перерахувати 1,80 Євро, за обід-3,40 Євро. Сума за надання ночівлі становить 7,70 Євро/добу.

Відрядження за кордон

За відрядження до деяких країн буде виплачена одноразова сума.

Витрати за переїзд (з нім. Umzugskosten)

Хто в 2020 році повинен був переїхати з професійних причин, може відняти певні суми з податку. Залежно від дати зміни місця проживання суми відшкодування можуть бути різними. Якщо переїзд відбувся між 1 березня і 31 травня, надбавка для подружніх пар становить 1 639 Євро, для одиноких людей 820 Євро, а для інших осіб 361 Євро. Якщо, в свою чергу, переїзд стався після 1 червня 2020 року, одноразова виплата працівникові становить 860 Євро.

Витрати на репетиторство (нім. Nachhilfekosten)

Переїзд часто негативно впливає на оцінки дітей у школі. З цієї причини вони повинні ходити на репетиторство. Якщо переїзд стався з професійних причин, Finanzamt відшкодує батькам частину витрат на репетиторство. Зміна дати проживання з 1 березня по 31 травня 2020 року означає максимальне повернення 2 066 Євро. Переїзд з 1 червня, в свою чергу, становитиме  1 146 Євро.

Електричний службовий автомобіль

Той, хто використовує службовий автомобіль в особистих цілях, повинен включити його в податкову декларацію і виплатити відповідну суму. Для гібридних або електричних транспортних засобів, отриманих в 2019 році, водії можуть розраховувати на скорочення цієї суми. Залежно від виконаних умов, база розрахунків (нім. Bemessungsgrundlage) для оподаткування може бути зменшена до половини.

Найбільше заощадять люди, які їздять на машинах, що не виділяють CO2, і коштують менше 60 тис. євро.

ЗМІНИ ДЛЯ БАТЬКІВ

Сума, що не оподатковується за наявності дітей

Ті, у кого є діти, можуть скористатися Kinderfreibetrag, безподатковою сумою за наявності дітей. За 2020 рік ця сума становить 2 586 Євро.

ЗМІНИ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ

Якщо оборот дрібного підприємства залишається нижче певної межі, підприємцям не потрібно платити податок на товари або послуги (нім.Umsatzsteuer). У 2020 році цей рубіж був збільшений до 22 тис. Євро/рік.

ЗМІНИ ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ

У 2020 році слід подати податкову заяву, якщо інвестор мав приріст капіталу, який не оподатковується податком на дохід капіталу (З нім.Kapitalertragssteuer).

ЗМІНИ ДЛЯ ПЕНСІОНЕРІВ

Податковий обов’язок

З року в рік люди, які вийшли на пенсію, повинні платити на 2% вищий податок.

Сума, що не оподатковується (нім . Versorgungsfreibetrag)

Той, хто в 2020 році вперше отримав пенсію, повинен оподатковувати більшу частину суми. Сума, що не оподатковується, становить за 2020 рік всього 16% (максимум 1 200 євро).

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze