Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Яка мінімальна заробітна плата в Німеччині в 2024 році?

Законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата в Німеччині зросла 1 січня 2024 року й тепер становить 12,41 євро за годину брутто. З 1 січня 2025 року вона знову зросте, цього разу до 12,82 євро.

При 40-годинному робочому тижні валовий заробіток із мінімальною зарплатою становить приблизно 2 080 євро на місяць. Чиста сума (нетто), яка залишається після вирахування податків і внесків на соціальне страхування носить суто індивідуальний характер, щодо кожного працівника та залежить від таких факторів, як податковий клас, сімейний стан, кількість дітей, релігійна приналежність і федеральна земля.

Хто отримує Mindestlohn у Німеччині?

Законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата є загальнонаціональною мінімальною заробітною платою для працівників у Німеччині. За деякими винятками, це стосується всіх працівників, незалежно від того, у якій федеральній землі вони живуть або працюють.

Крім загальної законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати, у деяких галузях діють власні мінімальні зарплатні, так звані галузеві мінімальні заробітні плати. Вони встановлюються шляхом переговорів між профспілками та роботодавцями, фіксуються в колективних договорах і є обов’язковими до виконання.

Це означає, що галузева мінімальна заробітна плата поширюється на всіх працівників певної галузі, навіть якщо на компанію не поширюється дія колективного договору. З іншого боку, встановлена законом мінімальна заробітна плата, тобто Mindestlohn у Німеччині, є абсолютною нижньою межею мінімальної заробітної плати в галузі.

Хто з працівників не має права на встановлену законом мінімальну заробітну плату?

Закон про мінімальну заробітну плату, безумовно, містить винятки, коли встановлена ​​законом мінімальна заробітна плата в Німеччині не повинна виплачуватися. На кого не поширюється закон про мінімальну заробітну плату:

Чи поширюється мінімальна зарплата в Німеччині також на працівників, які працюють на умові Minijob?

Загальнонаціональна мінімальна заробітна плата застосовується незалежно від того, як часто або скільки годин хтось працює – отже, вона також стосується осіб, які працюють за контрактом Minijob.

У 2023 році встановлена законом мінімальна заробітна плата становила 12 євро брутто за годину, а ліміт доходу для Minijob – 520 євро. З 1 січня 2024 року також підвищився граничний ліміт доходу у зв’язку з підвищенням мінімальної плати з 520 євро до 538 євро на місяць. Таким чином, кожен, хто отримує встановлену законом мінімальну зарплату, може працювати до 43 годин на місяць – або 10 годин на тиждень – якщо він працює за контрактом Minijob. Якщо заробітна плата вища за встановлену законом, кількість можливих робочих годин на міні-роботі відповідно зменшується.

Чи існує мінімальна заробітна плата для стажерів та практикантів?

Стажери та практиканти отримують не мінімальну зарплату, а мінімальну допомогу на навчання. Її часто називають “мінімальною заробітною платою для стажистів” (нім. Mindestlohn für Azubis), але не слід плутати її із з встановленою законом мінімальною заробітною платою.

У 2024 році мінімальна допомога на навчання становить:

Що відбувається у випадку порушення Закону про мінімальну заробітну плату?

Відділ фінансового контролю за нелегальним працевлаштуванням Федеральної митної служби (нім. Finanzkontrolle Schwarzarbeit der Bundeszollverwaltung – FKS) відповідає за контроль роботодавців щодо виплати мінімальної заробітної плати. Серед іншого, він перевіряє, чи виплачують роботодавці законодавчо встановлену мінімальну заробітну плату або мінімальну зарплату, встановлену в галузі, та чи дотримуються своїх зобов’язань щодо документації. 

У випадку працівників, які працюють неповний робочий день, і в секторах, де поширена так звана „незадекларована робота”, тобто нелегальна зайнятість (наприклад, будівництво або громадське харчування, логістика або прибирання будівель), роботодавці зобов’язані реєструвати робочий час своїх працівників. Якщо вони не виконують це зобов’язання, їм загрожує штраф у розмірі до 30 000 євро. І навпаки, за порушення виплати мінімальної заробітної плати можуть бути накладені штрафи до 500 000 євро. 

Варто також пам’ятати, що якщо компанія доручає іншим компаніям виконувати

роботи чи послуги, вона несе відповідальність за клієнта та за дотримання цим субпідрядником Закону про мінімальну зарплату.

Як змінювалася законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата в Німеччині з моменту її запровадження?

Законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата в Німеччині була запроваджена у 2015 році і на той час становила 8,50 євро. І ось як вона змінювалася з роками:

Коли буде наступне підвищення мінімальної заробітної плати?

Наступне підвищення мінімальної заробітної плати відбудеться 1 січня 2025 року. 26 червня 2023 року Комісія з питань мінімальної заробітної плати більшістю голосів та всупереч позиції представників профспілок ухвалила рішення щодо коригування розміру мінімальної заробітної плати. Відповідно, законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата в Німеччині зросла до 12,41 євро з 1 січня 2024 року, і знову зросте з 1 січня 2025 року до 12,82 євро. Це відповідає зростанню відсоткової ставки на 3,4 і 3,3%.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze