Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Щомісяця з’являються нововведення, важливі для всіх жителів Німеччини. У квітні, стартують продажі 49-Euro-Ticket, який вводиться, як наступник проїзного квитка за 9 євро і який мав величезний успіх. Приємна новина чекає також на всіх працюючих — вони можуть розраховувати на збільшення чистої заробітної плати (нетто), без змін у зарплаті брутто.

49-євро-квиток: коли він буде доступний?

Довгий час велися дискусії про наступника 9-євро-квитка. Нарешті, ми знаємо офіційну дату початку продажу та дії 49-євро-квитка. З 1 травня 2023 року квиток діятиме на всій території Німеччини на всіх місцевих та регіональних видах транспорту. На жаль, квиток не можна використовувати на швидкісних поїздах, таких як ICE, IC чи EC. Також квиток не може бути переданий третій особі.
Квиток вартістю 49 євро буде доступний для покупки онлайн та у всіх пунктах продажу вже з 3 квітня 2023 року. Для багатьох пасажирів, які користуються залізничним транспортом, цей квиток стане великим фінансовим полегшенням, оскільки більшість місячних квитків коштують значно дорожче.

Збільшення чистої зарплати нетто без змін у зарплаті брутто.

Ця зміна тішить усіх працівників, адже з 1 квітня 2023 року всі наймані працівники та державні службовці отримуватимуть більшу заробітну плату нетто за ту саму зарплату брутто. Причина – зміна порядку відрахування прибуткового податку. З 1 квітня 2023 року роботодавці зобов’язані враховувати підвищену неоподатковувану суму за кожного працівника. Розмір одноразової виплати встановлено на рівні 1 230 євро, а розмір пільги для одиноких батьків — 4 260 євро. Завдяки цій зміні буде знижена сума податків, що призведе до збільшення чистого прибутку.

Закриття атомних електростанцій із середини квітня

15 квітня 2023 року будуть зупинені останні діючі атомні електростанції. Наприкінці минулого року було продовжено терміни експлуатації АЕС «Emsland», «Isar 2» та «Neckarwestheim 2», i. Причиною продовження їхньої роботи стала енергетична криза, спричинена війною в Україні. Енергія, що виробляється атомними електростанціями, мала стабілізувати електропостачання в зимовий період. За словами федерального міністра охорони навколишнього середовища Штеффі Лемке, остаточна відмова від використання атомної енергії відбудеться у квітні.

Зміни в обмеженнях пов’язаних із пандемією коронавірусу

Обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, діятимуть у Німеччині лише до 7 квітня 2023 року. До цього дня необхідно носити захисні маски типу FFP-2 в медичних закладах, таких як: поліклініки, лікарні та будинках для людей похилого віку. Федеральні землі можуть видавати окремі постанови для вразливих груп населення. Поки невідомо, чи будуть прийняті федеральним урядом подальші нововведення та зміни після закінчення терміну дії чинної постанови про захисні заходи.

Малярам, лакувальникам, будівельникам та тимчасовим працівникам підвищують зарплату

З квітня зміниться мінімальна заробітна плата для малярів та лакувальників. Зарплата збільшиться з нинішніх 12 євро за годину до 14,50 євро. Помічники повинні отримувати щонайменше 12,50 євро. Тимчасові працівники також отримають підвищення, оскільки з квітня 2023 року мінімальна заробітна плата становитиме 13 євро за годину. Очікується, що мінімальна заробітна плата працівників будівельної галузі на Заході зросте на 2%, на Сході-на 2,7%. Крім того, для всіх працівників у травні передбачено одноразову виплату в розмірі 450 євро.

Microsoft значно підвищує ціни

З квітня 2023 року продукти Microsoft стануть дорожчими в середньому на 11%. В обґрунтуванні цього кроку компанія вказала на зміни вартості світових валют і заявила, що хоче зробити ціноутворення послідовним для клієнтів у всьому світі. Підвищення стосується, зокрема, Microsoft 365, Office 365, Dynamics 365, Microsoft Defender і Teams. Надалі вони розглядатимуть це питання двічі на рік – тож будьте готові до ще більшого підвищення цін через півроку.

Змінено систему Elster-Smart

З 2015 року податкові питання в Німеччині можна вирішувати через додаток Elster. Для автентифікації необхідно було використовувати систему Elster-Smart, яка передавала сертифікати автентифікації. З квітня функції аутентифікації візьме на себе система ElsterSecure, що значно полегшить процес. Безкоштовний додаток доступний в Appstore. З моменту впровадження нової системи у квітні система Elster-Smart не працюватиме.

З 1 квітня 2023 року нові питання на іспитах з водіння

Думаєте про те, щоб отримати німецькі права водія? Тоді з 1 квітня 2023 року готуйтеся до змін. До теоретичного іспиту буде додано 44 нові питання, з яких 23 питання стосуватимуться категорії В для транспортних засобів до 3,5 т, а 21 питання стосуватиметься базових знань для всіх категорій.

Зміни повинні враховувати всі учні, які складають теоретичний іспит після 1 квітня 2023 року. Усі нові запитання доступні в програмах для вивчення теоретичних іспитів.

Новий акторський склад у фільмі „Berliner Tatort”

З Великодня на шанувальників німецького кримінального серіалу „Berliner Tatort” чекає новий персонаж. Корінна Арфуш замінить на знімальному майданчику Мерет Беккер, яка розгадуватиме кримінальні загадки разом із Марком Вашке. Уже 9 та 10 квітня ви можете побачити серії «Tatort» («Місце злочину») з новим акторським складом.

Закриття Арльберзького тунелю в Австрії

Тунель Арльберг в Австрії закривається через ремонтні роботи приблизно на 6 місяців. Це може викликати значні труднощі, особливо у святкові місяці. Із цієї причини мандрівники на цьому маршруті повинні планувати значно більше часу на подорож або шукати альтернативні маршрути. Закриття не ускладнить подорож під час Великодня, оскільки ремонтні роботи розпочнуться лише 24 квітня.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze