Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

У промисловому районі навколо Кельна, щоранку, є люди, які чекають на автомобілі що забирають  їх на будівельний майданчик. Працюють вони там нелегально, за що отримують  кілька євро за годину. У багатьох містах Німеччини така сама ситуація. Міністр фінансів Німеччини має намір боротися з цим. Олаф Шольц представив законопроект, спрямований на обмеження нелегальної роботи  і шахрайства, пов’язаного з ухиленням від закону о працевлаштуванню.

Не може бути так, що люди чекають в зазначеному місці на роботу, працюють і в кінці робочого дня отримують гроші – не маючи офіційного працевлаштування.

Для кращого контролю, Олаф Шольц підключив до роботи митну службу. Працівникам служби доручається перевірка умов праці в яких працюють люди на будівельних майданчиках, ресторанах та інших місцях роботи. Федеральний уряд висунув проект, який покладе кінець «чорним» робочим місцям і шахрайству, пов’язаному з ухиленням від соціального права. Якщо Бундестаг прийме цей проект в найближчі місяці, то вже в цьому році буде проводитися ретельніший контроль. В такому контролі Шольц бачить більш прозору роботу і менше зловживання правом. Метою є справедливий ринок праці. Для реалізації планів митниця повинна отримувати більше компетенцій, а також співробітників. Посадовці мають підтримувати тісніші контакти з іншими відомствами, щоб забезпечити вільний потік інформації.

Неофіційному працевлаштуванню в Німеччині не має бути місця, бо трактується це як шахрайство з ухиленням від соціального права.

Якщо взяти до уваги вище описану ситуацію в Кельні чиновники можуть втручатися лише тоді, коли працівники починають працювати на будівельному майданчику. Бо розмова з такими людьми під будинком, або  просто на вулиці на річ того, для чого вони прийшли і на що чекають  не допускається, більше того, критикується Шольцем.

Але в найближчим часі, навіть, як тільки з’явиться  підозра експлуатації працівників, чиновники зможуть діяти. Митна служба вже  має більш сильний контроль над умовами праці іноземних працівників. Для боротьби з шахрайством, пов’язаним з ухиленням від соціального права, митниця та інші соціальних установи повинні тісно співпрацювати. Для кращого контролю працівники митниці повинні отримати  більш широкі повноваження щодо нагляду за телефонами та електронною поштою. Якщо роботодавець не виплачує заробітну плату працівникам, державні  служби також зможуть самостійно проводити відповідні заходи.

Найбільше уваги буде спрямовано саме на роботу в будівельній галузі. Часто невідомо, хто відповідає за працівників, оскільки занадто багато посередників може бути. В процесі працевлаштування практично завжди виступає як мінімум декілька посередників. До того ж, найчастіше показують вони фальшиві банківські рахунки і неправдиву інформацію щодо працівників підприємства. Головною  метою такого контролю є захист працівників від шахрайства. Усі підробленні рахунки посередників будуть сприйматися як злочин та каратися законом.

Також  контроль буде також застосовуватися до іноземців з Європейського Союзу, які отримують Kindergeld (сімейну допомогу для дітей) в Німеччині.

Шольц очікує, що завдяки таким внесенням до закону, державні установи  зможуть виявити більше порушень, які в майбутньому будуть сприяти їх скороченню та викорінюванню. Для цього 3500 додаткових посадових осіб проведуть перевірки в німецьких компаніях. Загалом, персонал до 2030 року збільшиться на  10 тисяч. людей, за які держава платитиме 450 мільйонів євро на рік.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze