Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Президент Федерального статистичного відомства Німеччини (Destatis) Георг Тіль заявив на сторінках газети Bild, що підвищення цін на енергоносії незмінно є причиною високого рівня інфляції в Німеччині. Також спостерігається зростання цін на інші товари, особливо на продукти харчування. Крім того, закінчення терміну дії програми дешевого квитка (нім.9-Euro-ticket) та закінчення паливних знижок (нім. Tankrabatt) сильно вплинули на ціноутворення у вересні 2022 року. Ці тимчасові заходи другого пакету допомоги допомогли зупинити загальну інфляцію в літній період.

Ціни на продукти, помітно зросли

Ціни на продукти харчування в Німеччині у вересні подорожчали на 18,7%, отже, перевищили загальну інфляцію. Так, олія та жири подорожчали на 29,1%. Помітно зросли споживчі ціни на м’ясо (+19,5%) та хліб (+18,5%). Варто зазначити, що подорожчали, навіть, овочі – на 3,9% порівняно з серпнем цього року.

На товари та послуги … також

У Німеччині зросли також ціни на транспортні засоби (9%), меблі та світильники (на 9,1%). Споживчі товари, зокрема, електроенергія, подорожчали на 23,3%. Загалом споживчі товари та послуги, порівняно з серпнем цього року, подорожчали у вересні на 17,2%.
Щодо сектору послуг, то ціни за останній рік зросли на 3,6%. Що не є критичним збільшенням у порівнянні з їжею та енергетикою. Проте слід враховувати, що середній рівень інфляції суттєво знизив орендну плату (без урахування плати за опалення), яка зросла на 1,8%.
В інших галузях економіки, не все так райдужно. У секторі послуг суттєво зросли ціни на утримання та ремонт квартир та будинків (+13,9%), а за організований відпочинок потрібно заплатити на 10,4% більше. Ціни в ресторанах зросли на 8,5%.
Підвищення, звичайно, відчули ті, хто регулярно користується громадським транспортом. Після закінчення терміну дії програми дешевого громадського транспорту та скасування квитка за 9 євро ціни одразу підскочили на 2,4%, порівняно з минулим роком.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze