Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Що таке галузева мінімальна зарплата?

Галузева мінімальна заробітна плата – це обов’язковий розмір мінімальної заробітної плати для даної галузі, який обговорюється між профспілками та роботодавцями, а потім визнається загальнообов’язковим. Результати тарифних переговорів можуть бути оголошені загальнообов’язковими та загальнозастосовними Федеральним міністерством праці та соціальних питань (Bundesministerium fuer Arbeit und Soziales) разом із комітетом, що складається з представників профспілок та роботодавців, якщо сторони колективного договору (тобто профспілки та роботодавці) спільно подають заявку на це.

Завдяки декларації про загальне застосування колективного договору, прийняті результати стосуються не лише компаній, які є членами об’єднання роботодавців, тобто які уклали колективний договір, але загалом усіх працівників галузі – незалежно від того, чи їх роботодавець уклав колективний договір чи ні.

Яка різниця між законодавчо встановленою мінімальною зарплатою та галузевою мінімальною заробітною платою?

Законодавчо встановлена ​​мінімальна зарплата в Німеччині регулюється Законом про мінімальну заробітну плату. Mindestlohn — це загальна національна мінімальна заробітна плата та найнижча межа заробітної плати для всіх працівників у Німеччині. Branchenmindestlohn – стосується лише працівників певної галузі, для якої було оголошено загальну ставку.

Що робити, якщо галузева мінімальна заробітна плата перевищує законодавчо встановлену мінімальну зарплату?

Жоден роботодавець, немає права зменшувати мінімальну заробітну плату, застосовувану в галузі, відносно (нижчої) встановленої законодавством мінімальної заробітної плати.

Чи застосовуються винятки із Закону про мінімальну зарплату також до заробітної плати в галузі?

Тут відповідь є однозначною – НІ. Винятки щодо законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати (наприклад, для неповнолітніх працівників або довготривалих безробітних) стосуються лише мінімальної заробітної плати, встановленої законодавцем. Законодавчо встановлена ​​мінімальна заробітна плата та мінімальна заробітна плата, узгоджена спільно в галузі, — це дві різні речі.

Чи можу я заробляти більше, ніж колективно погоджена галузева мінімальна заробітна плата?

Звичайно. Галузева мінімальна заробітна плата є лише нижньою межею оплати праці, визначеною колективним трудовим договором, який визнано загальноприйнятим. Як правило, колективні тарифи для галузі (залежно від кваліфікації та виду діяльності) передбачають різні, вищі групи оплати праці. Ті, хто відповідає вимогам і є кваліфікованими, зазвичай мають право на вищу заробітну плату.

Мінімальні заробітні ставки в окремих галузях

Мінімальна заробітна плата в галузі для освітян зросла з 1 лютого 2023 року до 17,87 Євро за годину для студентів, що лише здобувають рівень бакалавра. І до 18, 41 Євро вже для бакалаврів.

З 1 січня 2023 року галузева мінімальна заробітна плата зросла до 13,30 Євро за годину для некваліфікованих працівників і 14,80 Євро для помічників.

Мінімальна заробітна плата в електронній промисловості становить 13,40 Євро для всіх працівників (за умови, що вони виконують діяльність з електрики та ІТ). Це можуть бути: інженери-електрики в галузі енергетики та будівельних технологій, інженери-електрики в галузі інформаційних і телекомунікаційних технологій, інженери-електрики в галузі машинобудування та техніки приводів, техніки-електронники в галузі автоматизації, пристроїв і системних технологій. З 1 січня 2024 року оплата праці зросте до 13,95 Євро за годину.

До цього часу в даній промисловості була законодавчо встановлена ​​мінімальна заробітна плата. З 1 грудня 2023 року буде діяти галузева мінімальна заробітна плата в розмірі 12,30 Євро за годину.

Для близько 700 000 прибиральників будинків, з 1 жовтня 2022 року мінімальна галузева заробітна плата становить щонайменше 13,00 Євро за годину прибирання. З жовтня 2022 року миття вікон і фасадів коштує щонайменше 16,20 Євро. З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата у сфері прибирання будівель для внутрішнього та поточного прибирання зросте до 13,50 Євро за годину, а для робітників з прибирання вікон та фасадів до 16,70 Євро за годину.

З жовтня 2022 року по вересень 2023 року включно мінімальна заробітна плата в галузі будівельних риштувань становить 12,85 Євро за годину.

З 1 січня 2023 року діє нижня межа заробітної плати 12,43 Євро за годину для працівників у секторі тимчасової роботи. Ця ставка зросла до 13,00 Євро за годину 1 квітня 2023 року та зросте до 13,50 Євро за годину з 1 січня 2024 року.

Мінімальна заробітна плата в лакофарбовій промисловості зараз становить 13,80 Євро за годину для учнів і 11,40 Євро для підмайстрів.

Мінімальна заробітна плата в галузі догляду залежить від посади та кваліфікації.

Мінімальна заробітна плата опікунів: для некваліфікованих працівників з 1 травня 2023 року 13,90 Євро за годину, а з 1 грудня 2023 року ставка зросте до 14,15 Євро за годину.

Няні з досвідом роботи не менше одного року зароблятимуть мінімально: з 1 травня 2023 року — 14,90 Євро за годину, а з 1 грудня 2023 року — 15,25 Євро за годину.

Для кваліфікованих медсестер мінімальна заробітна плата становить 17,65 Євро за годину. А з 1 грудня поточного року зросте до 18,25 Євро за годину.

Для сажотрусів, на разі, діє ставка 13,80 Євро за годину. Було внесено пропозицію зробити галузеву мінімальну заробітну плату загальнообов’язковою для 2023 року, але ця пропозиція ще не вирішена.

Мінімальна заробітна плата працівників, які здійснюють охорону пасажирів в аеропортах, залежить від регіону, рівня підготовки та сфери діяльності працівників.

Для працівників, що вдало пройшли відповідний офіційний іспит на інспектора авіаційної безпеки, мінімальна заробітна плата в Баден-Вюртемберзі, Баварії (Мюнхені), Берліні, Бранденбурзі, Бремені, Гамбурзі, Гессені, Нижній Саксонії, Північному Рейні-Вестфалії, Рейнланд-Пфальці, Саарланді, Шлезвігу – Гольштейн зараз становить 19,49 Євро за годину. В інших містах і муніципалітетах Баварії працівники отримуватимуть 17,76 Євро на годину з 1 січня 2023 року та отримуватимуть 18,32 Євро на годину з 1 квітня 2024 року. У землях Мекленбург-Передня Померанія, Саксонія, Саксонія-Ангальт і Тюрінгія мінімальна заробітна плата для цієї групи працівників з 1 квітня 2023 року становить 18,71 Євро за годину.

З 1 серпня 2022 року по 30 вересня 2023 року каменярі та скульптори заробляють щонайменше 13,35 Євро на годину.

 

Джерело: dgb

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze