Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Надзвичайно цінні документи зараз досліджуються та готуються до виставки в Бад-Кіссінген, Баварія. Старі листи та медичні рецепти, що стосуються імператриці Сісі (1837-1898). „Документи були знайдені в міському архіві Бад Кіссінген, куди імператриця їздила на лікування загалом шість разів, у тому числі за кілька місяців до смерті”, – розповіла в інтерв’ю історик доктор Корнелія Оельвайс. Курортний лікар Сісі зберіг листування з її фрейліною пояснила дослідниця.

Оперізуючий лишай та проблеми з кишечником

Рецепти та діагнози від її курортного лікаря, доктора Альфреда Сотьє, були знайдені, і багато з них „сьогодні можна було б назвати гомеопатичними”, – каже Оельвейс. ” Але деякі з них сьогодні були б просто заборонені через побічні ефекти”. Наприклад, так званий розчин Фаулера. Він містив високотоксичну сполуку миш’яку – арсенат калію, який у суміші з лавандовою водою мав допомагати, зокрема, від головного болю. Або таблетки, змішані з отруйним стрихніном, які доктор Сотьє призначив австрійській імператриці від млявості кишечника і втрати апетиту. 

26 червня 1897 року фрейліна Сісі написала лікарю: „Її Величність шле вітання і передає, що ви мали рацію у своєму прогнозі. У Її Величності зараз страшенний запор”.

Крім проблем з кишечником, імператриця також страждала від оперізуючого лишаю. В іншому листі, фрейліна Сісі повідомляє доктору Сотьє: „На жаль, шановний докторе, я не можу написати Вам нічого приємного про Нашу Величність, Її Величність ще не повністю звільнилася від оперізувального лишаю. Рука й ліве плече, як Вам відомо, дуже болять з жахливим печінням і свербінням”.

10 вересня 1898 року Сісі стала жертвою смертельного нападу: італійський анархіст напав на неї і завдав ножових поранень на набережній Женевського озера.

Спеціальну виставку „Kaiserlich und incognito: Sisi in Bad Kissingen” („Імператорський та інкогніто: Сісі в Бад-Кіссінген”) можна побачити до 28 квітня 2024 року в Музеї Obere Saline відомого курорту Бад-Кіссінген.

Джерело: oe24

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze