Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Дивна ситуація склалася на німецькому ринку праці: кількість безробітних залишається практично незмінною упродовж трьох років (рівень безробіття: 5,2%), але скрізь бракує працівників  – в аеропортах, гастрономії, а також у галузі ремесла. 

 

Під час пандемії було працевлаштовано менше людей

За даними Інституту німецької економіки (нім. Institut der deutschen Wirtschaft), сферу громадського харчування та туризму у 2020 році залишили 215 000 працівників. Більшість із них зараз працюють продавцями (25 тис.), у транспортно -логістичній галузі (27 тис.) або в бізнес – організаціях (27 тис.).

Директор відділу прогнозів та макроекономічного аналізу Енцо Вебер (42) з Інституту ринку праці та професійних досліджень (нім. Institut für Arbeitsmarkt-und berufsforschung) у Нюрнберзі підкреслює, що не було значних змін у сфері громадського харчування та авіаційної промисловості. У галузях з низьким рівнем кваліфікації зміна роботи більш поширена й не є чимось незвичайним. „Завжди на ці робочі місця знаходились працівники, але під час пандемії ситуація була іншою. Роботи було менше,  але ще менше працевлаштованих працівників. Таким чином, виник дефіцит, який ми тепер спостерігаємо”.

Сьогодні, у готельній індустрії працює на 35 000 осіб менше, а у виробничій промисловості  – на 145 000 осіб менше, ніж у березні 2020 року. У сфері послуг кількість працівників скоротилася на 50 тис., а в готельному бізнесі майже на 35 тис. З іншого боку, у службі охорони здоров’я сьогодні працює на 123 000 осіб більше, ніж два роки тому, і на 121 тис. більше в адміністрації.

 

Пошук працівників займає багато місяців

Агентство зайнятості (нім. Arbeitsagentur) зареєструвало 877 000 вакансій. Це на 184 000 більше, ніж рік тому.  В середньому потрібно 239 днів, щоб заповнити вакансію медсестри, і 224 дні, щоб знайти сантехніка.

Старіння суспільства також є великою проблемою для німецького ринку праці. Минулого року за призначенням пенсії звернулося 1,7 млн ​​осіб. В цей час школу закінчили 750 000 осіб. 

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze