Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

У Баварії чоловік заразився надзвичайно рідкісним, але часто смертельним вірусом Борна. Інцидент стався в окрузі Вайсенбург-Гунценхаузен у Середній Франконії, повідомив у вівторок, 21 листопада, відповідний районний офіс. Більше інформації про поточний стан здоров’я чоловіка у відомстві не надали.

Наразі не зрозуміло, як відбулося зараження. Вірус Борна (BoDV-1 – Borna Disease Virus 1) зазвичай не передається від людини до людини, як у випадку з іншими вірусними захворюваннями, такими як коронавірус. За даними Інституту Роберта Коха (RKI), хвороба зазвичай виникає у землерийок і передається при контакті з твариною та її фекаліями. Тому в основному страждають інші тварини, такі як коні або вівці.

Зараження вірусом Борна також можливе від котів

Як люди заражаються вірусом, поки що недостатньо з’ясовано. Окрім прямого контакту з землерийками, RКІ згадує про вживання зараженої їжі, води або навіть зараженого пилу як можливі шляхи зараження. Не можна також виключати інфікування від інших тварин, наприклад, домашніх котів.

У Вайсенбурзі-Гунценгаузені до розслідування можливого шляху зараження зараз залучені як відділ охорони здоров’я, так і ветеринарна служба. Вони тісно співпрацюють з експертами Федерального відомства з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів (Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit – LGL).

Шанси на виживання при інфікуванні вірусом Борна мізерні

Спочатку симптоми інфекції вірусу Борна зазвичай схожі на загальні симптоми застуди, такі як головний біль або лихоманка. Однак, коли хвороба прогресує, розвиваються серйозні неврологічні проблеми, такі як розлади мовлення та ходи, а також смертельний енцефаліт.

За даними LGL, всі, крім чотирьох, з приблизно 50 відомих випадків захворювання закінчилися смертю. Ті, хто вижив, часто страждають від серйозних подальших ускладнень. Наразі не існує специфічного лікування для інфікованих вірусом Борна. Постраждалі повинні отримувати інтенсивну медичну допомогу в лікарні.

Баварія вважається основним регіоном поширення вірусу Борна

У світі вірус поки що виявлено лише в Німеччині, Австрії, Швейцарії та Ліхтенштейні. Однак випадки інфікування людей відомі лише в Німеччині, особливо в Баварії. Переважна більшість випадків зараження вірусом була зафіксована саме там в останні роки. Минулого року хворобою смертельно заразився семирічний хлопчик у Майтенбеті.

Щоб захиститися від зараження, ЛГЛ рекомендує уникати контакту з землерийками та їхніми фекаліями. Місцями, де люди можуть потенційно контактувати з землерийками, є дорожні насипи, кам’яні стіни, живоплоти і, як правило, сараї та інші частини будівель, доступні для дрібних тварин, що живуть у дикій природі.

Але не лише вірус Борна турбує владу Німеччини. Починаючи з липня, RKI також знову повідомляє про зростання кількості випадків захворювання на коронавірус. Нещодавно опубліковане дослідження показує, що пандемія стала причиною зростання смертності та надлишкової смертності з 2020 року.

Джерело: fr

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze