Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Вже минулого року споживачі платили за опалення значно більше, ніж у попередні роки. Цього року ці витрати будуть ще більшими. «Витрати на опалення газом, мазутом та електрикою зростають, особливо швидко», – повідомило німецьке агентство від некомерційної консалтингової фірми (gemeinnützige Beratungsgesellschaft) co2online. Відповідно, опалення середньої квартири площею 70 квадратних метрів у багатоквартирному будинку природним газом та мазутом, коштуватиме дорожче. Опалення природним газом зросте на 67% та мазутом на 53%. Це приблизно на 550 євро більше за газове опалення й майже на 500 євро більше, якщо квартира опалюється мазутом. У 2021 році co2online вже зафіксувала зростання цін на ці енергоносії відповідно на 20% у випадку природного газу та на 51% у випадку мазуту.

Ціни на деревні пелети у 2021 році були досить стабільними, але це джерело енергії також знаходиться під впливом значного зростання цін у поточному році. Очікується, що опалення квартири деревними пелетами подорожчає на 54 відсотки, або в середньому близько 310 євро за квартиру. «Такого високого зростання витрат на опалення досі не було зафіксовано з моменту щорічної публікації аналізу даних «Heizspiegel» з 2005 року», – зазначила генеральний директор co2online Таня Лойц. За словами Лойц, фактичні витрати для окремих домогосподарств можуть бути ще вищими, оскільки представлені дані є лише середнім значенням.

Високі рахунки з 2023 року

Багато домогосподарств не відчують підвищення цін на опалення до наступного року. „На це домогосподарства повинні налаштуватися й діяти відповідним чином”, – повідомляє co2online.

Co2online вважає, що витрати на опалення все ще можна знизити. «У багатоквартирному будинку, у квартирі площею 70 квадратних метрів з центральним газовим опаленням, потенційна економія становить у середньому 640 євро на рік. Більша частина німецьких домогосподарств (понад 90%) не використала можливий потенціал заощадження енергетичних ресурсів, щоб знизити розмір рахунків. Відповідно можна зробити висновок, що в багатьох людей ще зберігається можливість самостійної економії та, як наслідок оплати меншої вартості за споживання опалення та електроенергії.

Основу проведеного аналізу складають понад 190 тис. рахунків за опалення з 2021 року, а також актуальні ціни та інформація про погоду.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze