Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Тимчасова робота в Німеччині – це великий ринок з багатьма нормативними актами. Нормативна мінімальна заробітна плата, яку сплачують компанії, контролюється офісом Finanzkontrolle Schwarzarbeit. Федеральне бюро зайнятості (BA) займається усім іншим. На величезну кількість роботи, мають вони дуже мало персоналу. У першій половині 2018 р. у Німеччині працювало 1,02 млн. тимчасових працівників у 52 300 служб тимчасової роботи. Оскільки роботодавець, що направляє працівника, може мати більше одного підприємства, то кількість компаній значно перевищує кількість роботодавців. У червні 2018 р. у Німеччині працювало 10 232 роботодавців з невизначеним дозволом на лізинг працівників, а 10 584 – з своєчасним схваленням лізингу працівників. 888 з них мали штаб-квартиру за межами країни.

На такий обсяг робіт є лише 5 інспекційних груп Федерального бюро праці, які загалом забезпечують 85 посад. Кожна команда потрапляє на певний регіон, і там намагається вирахувати агенції тимчасової роботи. Минулого року було проведено 5579 перевірок (4867 у компанії та 712 на підставі документів). Це означає, що практично кожне 10 агентство з надання тимчасової роботи були перевірені BA.

Не обійшлось і без виписування штрафів. У 2018 році агенції з тимчасової роботи видали штрафу загальною вартістю аж в 2,6 млн. Євро. Це втричі більше, ніж три роки тому. Таким чином, кількість працівників, що перевіряють компанію, впливає на кількість виявлених злочинів. Крім того, у 109 підприємствам було відібрано ліцензію на працевлаштування. Müller-Gemmeke підкреслює, що має бути набагато більше контролю, тому що в країні кількість нечесних агентств з тимчасового працевлаштування тільки зростає.

Найчастіше інспекції попереджують компанії о перевірці за 2-4 тижні раніше, щоб підприємства мали можливість підготувати відповідні документи. Якщо, наприклад, власник агентства тимчасової зайнятості не погоджується на проведення перевірки, він може надіслати відповідні документи до офісу. Якщо ви підозрюєте, що власник агентства з тимчасового працевлаштування порушує чинне законодавство, чиновники можуть відвідувати штаб-квартиру компанії навіть без дозволу.

– Це трохи обурює, як здійснюється контроль BA. Теоретично і практично, власник агентства з тимчасового працевлаштування може сміливо підготувати всі документи, а потім приходе обіцяний завчасно контроль, – каже Мюллер-Гемке, який хоче, щоб чиновники БА отримали більше компетенції.

 

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze