Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Росіяни щодня бомбардують українські міста, будинки та різні об’єкти. Серед них один із найстаріших заводів швейцарського виробника пляшок Ветропак (Vetropack), один із провідних виробників європейської склотари.  На щастя, 600 співробітників встигли сховатися.  Однак, завод Ветропак припинив виробництво. Як повідомили  представники компанії, до кінця року воно не буде відновлене. Наслідки цього відчує не тільки саме підприємство, але і вся галузь напоїв в Європі. «Ветропак» є одним із найважливіших виробників склотари на Старому континенті – забезпечує склотарою один з найбільших пивоварних заводів у світі – Heineken.

Зараз Ветропак намагається заповнити відсутність виробництва за допомогою інших виробничих підприємств. Однак це не так просто, адже завод у Кишиневі в Молдові також буде закритий, якщо поблизу буде активізація бойових дій. 

Крім швейцарського Vetropack, свій завод в Україні має третій у світі виробник скляної упаковки Verallia. Три із семи виробничих заводів компанії, зі штаб-квартирою в Баден-Вюртемберзі, розташовані в Україні та Росії. Завод у селі Зоря, на сході України, з виробництва скляної тари, не працює з початку березня. 

З цієї причини заклади виробництва напоїв у Німеччині вже стурбовані дефіцитом пляшок. За даними торгового журналу „Inside Getränke”, близько 20% пляшок, призначених для німецького пива, надходять з України та Росії. При загальній кількості до 4 мільярдів пляшок, що підлягають обміну та поверненню,  це відповідає 800 мільйонам пляшок, яких може не вистачати найближчим часом. На всьому європейському ринку може не вистачати, навіть 1,5 мільярда скляних пляшок!

Асоціація пивоварів заспокоює

В даний час Асоціація пивоварів у Німеччині до справи підходить спокійно. Цікаво, що асоціяція не підтверджує вищезазначені цифри. Крім того, вона наголошує, що лише невелика частина пивних пляшок надходить з Росії та України. Тож проблем взагалі немає?

Ну, не зовсім. Виробники безалкогольних напоїв також з тривогою стежать за ситуацією.

Підприємства з виробництва мінеральної води розраховують на закінчення війни 

Підприємства, що спеціалізуються на виробництві мінеральної води, можуть бути трохи спокійнішими, тому що вони не купують пляшки з України, а війна не має прямого впливу на мінеральні джерела. Більше того, німецькі компанії, що виробляють мінеральну воду, об’єдналися, щоб, наприклад, придбати упакування. Тим не менш, промисловість усвідомлює, що в довгостроковій перспективі вона також буде відчувати негативні наслідки конфлікту.

 

Підвищення цін

Ціни на природний газ і нафту, з початком війни в Україні, різко зросли. Це впливає, також, на ціни виробництва нового скла, яке стає все важче дістати. «Inside Getränke» попереджає, що незабаром ціни можуть підскочити на 20-30%. Виробники пива вже кілька місяців відчувають ціновий тиск, оскільки зросли витрати на транспортні піддони та ячмінний солод, який є найважливішим складником пива.

Відомо, що любителі пива зрештою заплатять за всі ці проблеми. Невідомо лише, наскільки можуть зрости ціни.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze