Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Все більше працівників залишають свої робочі місця заради перспективи отримати пільги на отримання громадянства. Про цю тенденцію попереджає Асоціація прибиральників будівель (Verband der Gebäudereiniger – BIV). Понад дві третини з 2 500 опитаних компаній стикаються з тим, що працівники звільняються через те, що потім отримають допомогу від Bürgergeld.

Ганс-Юрген Фьольц, головний економіст асоціації середнього бізнесу BVMW, сказав: „Кожен власник середнього бізнесу знає, що кожен, хто має в кишені стільки ж грошей, скільки заробляє на звичайній роботі, замислюється над тим, чи варто вставати і закочувати рукави”.

Експерт з питань праці професор Фрідріх Шнайдер також застерігає: „Для одержувачів соціальних виплат незадекларована робота може бути набагато прибутковішою, ніж звичайна робота! За моїми оцінками, близько третини одержувачів соціальних виплат, які можуть працювати, заробляють додаткові гроші”, – говорить Шнайдер. – каже Шнайдер.

„Якщо люди, які отримують допомогу, працюють нелегально і заробляють щось додатково на додаток до отримання допомоги від держави, їхня мотивація часто вища, ніж на звичайній роботі, де податки і страхові внески зменшують заробіток”.

Збитки величезні. „Держава втрачає близько 2,5 мільярдів євро через тіньові схеми у вигляді недоотриманих податків і внесків на соціальне страхування”, – каже Шнайдер.

2,5 мільярда євро збитків, спричинених нелегальною роботою

Про це свідчать розрахунки Хольгера Шефера, експерта з ринку праці з IW Köln: якщо отримувач пільг на отримання громадянства збільшує свій робочий час з 10 годин на тиждень до 19 годин на тиждень, йому платитимуть на 3,60 євро більше за кожну додаткову годину. Однак, якщо він збільшить робочий час з 10 до 38 годин на тиждень, це буде лише додатково 1,99 євро за годину. Це означає, що якщо ви працюєте більше, ви повинні платити більше податків!

Експерт з ринку праці Шефер додає: „Звичайно, багато прибиральників будівель вважають, що ця робота не варта того. Працівники з низькою заробітною платою особливо схильні до ризику переходу на допомогу по безробіттю. Їх можна знайти, наприклад, серед некваліфікованих працівників у сфері громадського харчування, перукарень або продажів”.

У січні 2024 року прожитковий мінімум зросте до 563 євро на місяць. Мінімальна заробітна плата зросте на 41 цент до 12,41 євро, тобто на 3,4%.

Джерело: Bild

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze