Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Антирадар – це визначник наявності і роботи радарів( контролерів швидкості руху транспортних засобів, які використовують співробітники дорожнього контролю.

Завантаження мобільного додатку з попередженням про радар або фоторадари на дорозі, не проблема. Однак чи можна застосовуватися його під час водіння автомобіля?

У Німеччині чітко прописана шкала штрафів за такі порушення. Водій, що користується таким додатком під час їзди може розраховувати на штраф у розмірі до 70 Євро + 1 штрафний бал. Теоретично поліція має право навіть конфіскувати телефон, але на практиці це рідке явище.

Суворіше виглядає ситуація зі спеціальними пристроями – антирадарами. Які не виконують жодної іншої функції, окрім визначення про радари. Вони суворо заборонені, конфіскуються під час перевірки і в деяких випадках знищуються після її завершення. Також в цьому випадку водієві загрожує штраф і 1 штрафний пункт.

Мобільні додатки з попередженнями та антирадари – в чому різниця?

Мобільні додатки та карти з попередженням лише підказують водію про можливі «перепони» на дорозі. Вони не ведуть активного пошуку радарів! У свою чергу, самі пристрої – антирадари орієнтовані тільки на виявлення камер контролю швидкості. 

Що цікаво, у своїх діях вони можуть навіть перешкодити поліцейським вимірам. Тому використання їх в автомобілях або мати їх в готовому до використання стані (що означає, що вони можуть бути активовані під час водіння) є незаконним.

Антирадар та пасажир автомобіля

Закон Німеччини Про дорожній рук забороняє тільки водієві управляти пристроєм, що попереджає про швидкість руху, або мати його в стані готовності до роботи. Таким чином, пасажир може використовувати додаток або навігацію з активним пристроєм попередження про швидкість камери, але тільки якщо водій не знає про це. Найчастіше це дуже складно пояснити перед поліцією, тому краще так не робити.

Одне можна сказати напевно: Перед самою поїздкою, ще на страті – можна сміло використати свої додатки та прилади, для майбутнього попередження під час подорожі. 

Покарання за кордоном 

Правова ситуація за кордоном дещо складна. Наприклад, у Бельгії, Франції, Люксембурзі та Іспанії супутникова навігація може попереджати про стаціонарні швидкісні камери. Тим не менш, є багато сірих зон де встановлені високі штрафи. В ідеалі водії повинні уважно ознайомитися з правилами країни. Ви можете перевірити це на автомобільних веб-сайтах на сторінках посольств, консульств або туристичних інформаційних агентств. У разі сумнівів краще припустити, що в тій чи іншій країні заборонено використання антирадарів.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze