Szukaj
Close this search box.
  • Polski
  • Українська

Мінімальна заробітна плата, допомога громадянам Бюргергельд, субсидії на догляд: вимоги та розміри виплат іноді змінюються з року в рік. Здебільшого у 2024 році ті, хто працює та/або живе в Німеччині, зможуть розраховувати на більше грошей у своїх гаманцях. Однак деяким батькам варто підготуватися до скасування батьківської допомоги. Пропонуємо огляд фінансових змін на 2024 рік.

Допомога громадянам Бюргергельд 2024

Починаючи з 2023 року, Німеччина замінила так звану допомогу Hartz IV на

Bürgergeld – допомогу для осіб із доходами нижче прожиткового мінімуму, які не мають роботи. З січня 2024 року розмір допомоги Bürgergeld збільшиться. Стандартна ставка для самотньої дорослої людини зросте з €502 до €563. Дорослі, які проживають із партнером отримуватимуть 506 євро замість 451 євро. Допомога на дітей також зросте – залежно від віку на 39 євро (від 0 до 5 років), на 42 євро (від 6 до 13 років) або на 51 євро (від 14 до 17 років).

Мінімальна заробітна плата або Mindestlohn у Німеччині

З січня 2024 року встановлена законом мінімальна заробітна плата в Німеччині зросте з нинішніх 12 євро за годину до 12,41 євро брутто за годину. Нагадуємо, що коли її запровадили у 2015 році, вона становила 8,50 євро. Ця зміна стосуватиметься і тих, хто працює на міні-роботі (нім. Minijob).  Відповідно до підвищення мінімальної заробітної плати збільшиться їхній місячний ліміт заробітку. З січня вони зможуть заробляти 538 євро на місяць замість колишніх 520 евро. Якщо ви заробляєте більше, ваша зайнятість вважатиметься не мінімальною (Minijob). У цьому випадку ви зобов’язані сплачувати внески до фондів соціального страхування в Німеччині.

Допомога по догляду за недієздатною особою Pflegegeld

Допомогу по догляду (нім. Pflegegeld) може отримувати кожен, хто потребує догляду, за яким вдома доглядатимуть родичі, друзі чи волонтери. Розмір допомоги залежить від ступеня потреби відповідної особи й наразі становить від 316 до 901 євро на місяць. Особа, яка потребує догляду, повинна використовувати ці гроші для оплати послуг опікуна чи піклувальника, щоб забезпечити належний догляд і підтримку вдома. У 2024 році розмір допомоги збільшиться на 5%.

Особи, які потребують догляду та проживають у стаціонарних закладах, отримують додаткову допомогу за повний догляд (Pflegekasse), яка також збільшиться. Розмір субсидії залежить від того, скільки часу особа, яка потребує догляду, перебуває в будинку престарілих. Чим довше люди, які потребують догляду, проживають у будинках престарілих, тим вищі субсидії на страхові внески:

Допомога по догляду за дитиною Elterngeld у Німеччині

Федеральний уряд хоче в майбутньому витрачати менше коштів на молодих батьків. Згідно із законопроектом Міністерства у справах сім’ї, батьківську допомогу для сімей з високими доходами буде скасовано. Пари, чий сукупний річний оподатковуваний дохід перевищує 150 000 євро, з 2024 року більше не повинні отримувати допомогу, яка замінює заробітну плату.

0 0 votes
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze